Нацвідбір на Євробачення: хто боротиметься за право представити Україну у Швеції

За правилами пісенного конкурсу переможця, який представлятиме Україну на Євробаченні-2024, визначать за допомогою результатів голосування журі та глядачів
колаж: eurovision.ua

Довкола пісень деяких виконавців не обійшлося без скандалу

Уже 3 лютого українці разом із суддями оберуть представника або представницю України на цьогорічному Євробаченні, яке відбудеться у Швеції. Розповідаємо, хто і з якими композиціями хоче представити нашу країну.

Жанрове різноманіття та тематика пісень вражають. Серед них є як танцювальні хіти, так і ліричні композиції, що проймають до мурах. Кожен трек заслуговує на те, щоб звучати на всю Європу. 3 лютого у прямому етері ми наживо почуємо 11 молодих українських виконавців, які вражатимуть талантом і боротимуться за прихильність глядачів.

Цьогоріч на конкурс було 400 заявок та 280 артистів, з них же обрали 11 фіналістів. Десятьох визначило журі, а одинадцятого (ANKA) обрали українці через електронне голосування у «Дії».

За правилами пісенного конкурсу переможця, який представлятиме Україну на Євробаченні-2024, визначать за допомогою результатів голосування журі та глядачів. Своєю чергою, українці визначать склад журі шляхом онлайн-голосування.

1. YAKTAK – Lalala

18-річний Ярослав Карпук – наймолодший артист цьогорічного фіналу, але от за кількістю прослуховувань на Spotify – один із найпопулярніших. Юнак родом із селища на Волині. Його пісні знаходять відгук у серцях інших, тому і потрапляють у топи чартів. Артист вже встиг відіграти більше сотні концертів та відправитися у десятки турів.

2. INGRET – Keeper

Інгрет Костенко з Вінниці стала півфіналісткою Нацвідбору у 2018 році, але тоді переміг MÉLOVIN. Раніше співачка й авторка пісень брала участь у шоу «Х-Фактор» та «Голос країни».

3. NAZVA – Slavic English

Галицько-донбаський гурт ідентифікує свій стиль як альтернативний етноарт-хаос. Гурт заснували Павло Гоц та Ярослав Яровенко у Львові 2019 року.

4. ANKA – «Палала»

Артистка, авторка пісень та вокальна тренерка Анна Корченова родом із Києва. Дівчина пише пісні собі та іншим артистам. З трьох років грає на сопілці. 

5. Drevo – Endless chain

Минулого року Максим Дерев'янчук з Рівненщини пройшов у лонглист Нацвідбору, а цього разу – уже до фіналу. Протягом року співак готувався до Нацвідбору, а його пісня «Самолітом» «завірусилась» в ТікТок.

6. alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

Jerry Heil (Яна Шемаєва) вже втретє бере участь в Нацвідборі, проте цього разу співачка не сама. Jerry Heil з Київщини та реперка alyona alyona з Кіровоградщини прийшли на Нацвідбір разом. Дуетна пісня має назву Teresa & Maria.

Після презентації відео співачки отримали купу хейту в соціальних мережах через згадку матері Терези у пісні. На думку користувачів соцмереж, згадувати в позитивному сенсі матір Терезу не варто, адже в її центрах люди страждали через те, що їм забороняли давати знеболювальні.

Крім того, деякі історики стверджували, що жінка прикривалася благодійністю та наживалася на хворих. Також у пісні співачок користувачі знайшли помилки в англомовній частині тексту. Зауважимо, відео на пісню зібрало вже пів мільйона переглядів.

7. MÉLOVIN – DREAMER

Уперше в історії артист, який вже представляв Україну на Євробаченні, повертається на Нацвідбір. Костянтин Бочаров з Одеси стверджує, що має «незакритий гештальт» та хоче знову виступити на сцені найбільшого пісенного конкурсу.

8. SKYLERR – Time is running out

Минулого року цій співачці родом з Одещини не пощастило потрапити у шорт-лист Нацвідбору, але вона не склала рук і цьогоріч таки змогла стати фіналісткою. За останній рік Валерія Кудрявець писала як танцювальні хіти, так і ліричні, які ставали хітами у ТікТок.

9. Ziferblat – Place I Call Home

Київський гурт заснували у 2015 році брати-близнюки Данило (соліст) та Валентин (гітарист) Лещинські. Згодом до них приєднався Федір Ходаков(барабанщик). Хоч перший їхній реліз був у 2017, але дебютний альбом гурт випустив тільки у квітні 2023 року. Та ще до виходу альбому хлопці спробували свої сили на Нацвідборі-2023. Потрапили у лонглист, однак не змогли пройти у фінал. Але, як і у випадку з DREVO та SKYLERR, цього разу доля усміхнулась, і вони таки у фіналі.

10. YAGODY – Tsunamia

3 лютого на сцені Національного відбору спробує свої сили львівський етногурт, який поєднує у собі українські голосіння, балканські мотиви та трохи театральної магії. Існують вони з червня 2016 року. Рушійною силою і тією, хто зібрала увесь гурт, стала Зоряна Дибовська родом з Тернопільщини, а учасницями є студентки-актриси, у яких вона викладала сценічну мову.

11. NAHABA – GLASSS

До Нацвідбору гурт готувався дистанційно, бо один з учасників, Андрій Науменко, служить у ЗСУ. А його базою для репетицій став ангар на аеродромі.

Композиція гурту відрізняється від інших заявок незвичним звучанням та вокальною подачею. Утім багатьом фанатам Євробачення пісня нагадала хіти російського гурту «Тату», який 2003 року на конкурсі посів третє місце. До того ж учасниці виступали на тимчасово окупованих територіях. 

На конкурсі виступлять 37 країн-учасниць, зокрема п'ять країн-засновниць конкурсу і Швеція, як країна-переможиця. Приймати конкурс буде місто Мальме – тут вже втретє в історії проходить Євробачення, а Швеція загалом приймає конкурс усьоме. Півфінали конкурсу відбудуться 7 та 9 травня, фінал – 11 травня 2024 року.

Україна традиційно доволі успішна на Євробаченні і є однією з найбільш успішних країн на конкурсі: тричі вигравали конкурс, окрім України, Данія, Норвегія та Італія. Чотири рази – лише Ізраїль. П'ять разів перемога їхала до Франції, Люксембургу, Великої Британії та Нідерландів, а сім разів конкурс вигравали тільки Швеція та Ірландія. Але це за всю історію. У так званій новій ері Євробачення – з 2000 року, коли голосувати стали глядачі, а згодом судді і глядачі – більше одного разу вигравали лише Данія – двічі, Швеція та Україна – по тричі.

Попри те, що представники від країн-учасниць ще невідомі, букмекери вже роблять свої прогнози. Так, шанси України на перемогу високі – їй прогнозують друге місце. Лідирує Велика Британія лідирує, а Швеція посідає третє місце. 

Нагадаємо, хіт української співачки визнали одним з найкращих за всю історію «Євробачення».

Читайте також: Із ринку – у шоубіз: нові зірки старого року

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: