Почав займатися спортом після 70: секрети довголіття 93-річного чемпіона з веслування

Щотижня чоловік гребе близько 30 км, у середньому 40 хвилин на день
фото з відкритих джерел

Річард Морган їсть багато білка, його щоденне споживання регулярно перевищує звичайну дієтичну рекомендацію

У свої 93 роки ірландець Річард Морган є чотириразовим чемпіоном світу з веслування у закритих приміщеннях. На його тілі немає жиру, а аеробний двигун відповідає 30-40-річному чоловікові. Він навіть став учасником дослідження з вивчення здорового старіння, оскільки його серце, м'язи та легені як у людини вдвічі молодші. Про життя чемпіона з веслування та як йому вдалося досягти такої фізичної форми повідомило видання Washington Post.

Результати Річарда Моргана показують, що у всьому він є зразком здорового старіння – 93-річна людина з серцем, м'язами та легенями, як у людини вдвічі молодша за неї. Але в іншому він звичайна людина: колишній пекар і виробник акумуляторів зі скрипучими колінами, який не займався регулярними вправами, поки йому не виповнилося 70 років, і який досі тренується здебільшого у сараї на задньому дворі. Попри те, що його заняття фітнесом почалися в літньому віці, на цей час він проїхав на веслуванні майже 10 разів навколо земної кулі та виграв чотири чемпіонати світу.

Що зробило Моргана особливо цікавим для дослідників, то це те, що він не почав займатися спортом або фізичними вправами, поки йому не виповнилося 73 роки. Вийшовши на пенсію і на той час дещо не в собі, він відвідував тренування з веслування з одним зі своїх онуків, конкурентоспроможним студентським веслярем. Тренер запропонував йому скористатися однією з машин.

Вчені запросили Моргана, якому на той момент було 92 роки, до лабораторії фізіології Університету Лімеріка в Ірландії, щоб дізнатися більше, виміряти його зрість, вагу та склад тіла, а також зібрати докладну інформацію про його дієту. Вони також перевірили його обмін речовин, роботу серця та легень. Потім дослідники попросили його сісти на гребний тренажер та провести імітацію дистанції 2000 метрів на час, одночасно контролюючи його серце, легені та м'язи.

Під час випробування його частота серцевих скорочень досягла піка в 153 удари на хвилину, що значно перевищує очікувану максимальну частоту серцевих скорочень для його віку і є одним з найвищих піків, коли-небудь зареєстрованих для людей віком 90 років, як вважають дослідники, що свідчить про дуже сильне серце.

Його частота серцевих скорочень також дуже швидко наближалася до цього піку, а це означає, що його серце могло швидко постачати працюючі м'язи киснем та паливом. За словами вчених, ця кінетика поглинання кисню, ключовий показник здоров'я серцево-судинної системи, виявилася порівнянною з такою у типової здорової 30-40-річної людини.

Дослідники зазначили, що, мабуть, найбільш приголомшливо те, що Морган розвинув цю фізичну форму за допомогою простої та відносно скороченої програми вправ.

  • Стабільність: щотижня чоловік гребе близько 30 км, у середньому 40 хвилин на день.
  • Поєднання легких, помірних та інтенсивних тренувань: близько 70% цих тренувань легкі, при цьому Морган майже не працює. Ще 20% йдуть у тяжкому, але терпимому темпі, а останні 10% – з тотальною, ледь стійкою інтенсивністю.
  • Силові тренування: два чи три рази на тиждень чоловік також тренується з обтяженнями, використовуючи регульовані гантелі, щоб виконати приблизно три підходи випадів та згинань рук, повторюючи кожен рух доти, доки його м'язи не втомляться надто сильно, щоб продовжувати.
  • Дієта з високим вмістом білка: довгожитель їсть багато білка, його щоденне споживання регулярно перевищує звичайну дієтичну рекомендацію (близько 60 г білка для людини його ваги).

Нагадаємо, 106-річна бабуся розкрила секрети довголіття. Жінка радить всім людям жити повноцінним життям. Сама ж довгожителька продовжує грати у боулінг та намагається якомога більше посміхатися.

Раніше 102-річна австралійка розповіла про свій секрет довголіття. За її словами, однією з причин, за якими їй вдалося прожити таке довге життя, є позитивний настрій.

Додамо, що відмова від ультраоброблених «нездорових» продуктів або зведення їхнього споживання до мінімуму дозволить дожити до 100 років.

Зауважимо, дожити до 100 років під силу кожному: знайдено ідеальний сніданок довгожителів. Журналіст провів 20 років у вивченні продуктів, які їдять довгожителі.

Як відомо, вчені знайшли простий та приємний спосіб продовжити тривалість життя.

До слова, нині старіння називають хворобою, яку можна вилікувати за допомогою способу життя – секрет довголіття від генетика з Гарварду. У 92 роки німець вперше стрибнув із парашутом, а у 100 років регулярно займається спортом та водить авто.

Зазначимо, 100-річний ветеран Люфтваффе розкрив таємницю довголіття.

Читайте також: Які види спорту найбільше продовжують життя: дослідження вчених (інфографіка)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: