Вчені назвали головні симптоми дефіциту заліза в організмі

Залізодефіцитна анемія (ЗДА) розвивається внаслідок зменшення запасів заліза, причинами якого є втрата крові або недостатнє надходження заліза в організм
фото з відкритих джерел

Головні симптоми дефіциту заліза – це швидка втомлюваність та сонливість

Будь-яка людина потребує залізо, так само як вуглеводів, білків та жирів. Цей корисний мікроелемент грає вагому роль у функціонування людського тіла, а його дефіцит негативно відображається на здоров’ї. Дефіцит заліза можна визначити за досить явними ознаками. Про це повідомляють на медичному порталі.

Залізо є важливим компонентом багатьох білків і ферментів, які підтримують важливі метаболічні функції, такі як транспорт кисню, виробництво енергії і синтез ДНК. Наявність достатньої кількості заліза в організмі допомагає йому працювати належним чином, дає енергію і підтримує імунну систему.

Однак дефіцит заліза зустрічається вкрай часто.

«Людина може відчувати дефіцит заліза, не відчуваючи ніяких симптомів, але залізодефіцитна анемія здатна вплинути на важливі органи в організмі», – заявив американський лікар Ембер Панконін. Він уточнив, що причиною проблеми часто стає неправильний раціон.

Так, серед симптомів відзначають:

  • підвищене відчуття втоми;
  • швидку стомлюваність;
  • блідий колір шкіри;
  • ламкість нігтів;
  • лущення шкіри;
  • задишка;
  • запалення язика (глосит);
  • втрата апетиту;
  • проблеми з пам’яттю.

При появі таких симптомів рекомендується звернутися до лікаря, щоб з’ясувати, чи дійсно організму не вистачає заліза. Заповнити його нестачу можна за допомогою спеціальних таблеток, а також завдяки проудктам, які містять цей мінерал.

Виявити залізодефіцитну анемію допоможе загальний аналіз крові.

Нагадаємо, американські фахівці на основі досліджень стверджують, що кава та чай зовсім не призводять до зневоднення, якщо вживати їх у помірних кількостях.

«Безумовно, з точки зору гідрації чашка кави матиме менший ефект, ніж склянка води, але й вона буде рахуватися. Одна кружку напою, що бадьорить, можна рахувати за пів склянки чистої води», – йдеться у дослідженні.

Також нове дослідження науковців демонструє, що куріння може сприяти накопиченню черевного жиру, зокрема особливо небезпечного для здоров'я, вісцерального. 

Порівняно з тими, хто не курить, курці зазвичай мають меншу вагу, однак у них більше жирових відкладень в області живота, включаючи внутрішній або вісцеральний жир.

Він вважається найбільш небезпечним типом жирової тканини через глибоке розташування в організмі, де генерує токсини, що провокують хронічні запалення, підвищення рівня глюкози в крові та пошкодження судин. Це може призвести до розвитку кардіоваскулярних захворювань, діабету, інсульту та деменції.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: