Хіміотерапія Кейт Міддлтон: ізраїльські лікарі назвали побічні ефекти для принцеси

Ізраїльські медики розповіли, якими можуть бути наслідки превентивної хіміотерапії для принцеси
фото з відкритих джерел

«Самопочуття сильно залежить від самої хвороби, від призначеного лікування та від особистості хворого»

22 березня 42-річна принцеса Уельська Кейт Міддлтон зізналася, що бореться зі злоякісною пухлиною та отримує курс превентивної хіміотерапії. Професорка Іріт Бен Аарон, завідувачка онкоцентру ім. Фішмана в лікарні «Рамбам» та докторка Галі Перл, завідувачка онкологічним денним стаціонаром в онкоцентрі «Давідофф» лікарні «Бейлінсон» розповіли про побічні ефекти лікування, пише видання «Вести».

«Ми користуємося терміном «ад'ювантна (доповнююча) хіміотерапія». Це лікування не може на 100% гарантувати відсутність рецидивів пухлини, але суттєво знижує ризик повернення хвороби. Мікроскопічні частинки пухлини можуть залишитися в організмі і після операції, їх неможливо виявити стандартними методами», – розповіла Іріт Бен Аарон.

Галі Перл зазначила, що хіміотерапія послаблює імунну систему, і людина стає більш вразливою до інфекцій. Крім того, буває нудота і блювота, але проти них існують дуже ефективні методи лікування.

«Можуть бути запор або пронос, зазвичай при пухлинах шлунково-кишкового тракту. Інших побічних ефектів, що виникають завжди при всіх видах хіміотерапії, немає. Різні ліки мають різні побічні ефекти. Наприклад, деякі препарати викликають оніміння кінцівок. А ось втрата волосся при лікуванні пухлин шлунково-кишкового тракту трапляється нечасто, на відміну від хімії при раку грудей», – додала вона.

Бен Аарон зазначила, що за останні 20 років методи підтримуючої терапії суттєво покращилися. За її словами, побічні ефекти залежать від протоколу лікування: при деяких схемах волосся випадає, а при деяких – ні.

«Неможливо сформулювати якісь загальні риси впливу хіміотерапії на хворих, оскільки самопочуття сильно залежить від самої хвороби, від призначеного лікування та від особистості хворого», – підкреслила професорка.

За словами Бен Аарон, деякі хворі продовжують працювати і вести звичний спосіб життя, а є ті, хто страждає від більш тяжких та тривалих розладів здоров'я. Вона додала, що реакція на лікування дуже індивідуальна і важко передбачити самопочуття кожного конкретного хворого.

Кейт Міддлтон була госпіталізована 16 січня для «серйозної операції на черевній порожнині», яка була визнана успішною. На момент операції вважалося, що її стан не є онкологічним, оскільки жодні аналізи не підтвердили наявність раку. Однак післяопераційні тести підтвердили наявність раку. Принцеса повідомила, що знаходиться на ранніх етапах курсу хіміотерапії, але не вказала, на яку саме пухлину страждає.

Нагадаємо, лікарі короля Великої Британії Чарльза III виявили у нього онкологічне захворювання на ранній стадії, повідомив прем'єр-міністр країни Ріші Сунак. За словами глави уряду, він перебуває у постійному контакті з монархом і сподівається на його повне одужання.

Зазначалося, що монарх відкладе свої обов'язки, але продовжить виконувати державні, і навіть не залишить роботу з документацією. Деякі публічні обов'язки короля на себе візьме його син, принц Уельський Вільям, який був змушений раніше терміну повернутися з невеликої відпустки по догляду за дружиною, яка нещодавно оперувала операцію.

Читайте також: Букінгемський палац повідомив тривожні новини про здоров'я королівських осіб

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: