Дієтологи назвали п’ять харчових звичок, які згубно впливають на здоров’я

Недостатнє споживання фруктів і овочів може призвести до нестачі вітамінів і мінералів
фото: Pixabay

Навіть пропускання перекусів після тренування може порушити метаболізм

Деякі харчові звички можуть суттєво нашкодити організму і призвести до порушення метаболізму, що спровокує гормональний дисбаланс, набір зайвої ваги та ще низку проблем зі здоров'ям. Про те, яких харчових звичок варто позбутися, пише Eat This, Not That.

Надмірне вживання рафінованих вуглеводів

«Споживання надмірної кількості рафінованих вуглеводів, таких як каші з цукром і білий хліб, може спричинити швидкі стрибки рівня цукру в крові, а потім його падіння. Ці коливання можуть порушити метаболізм, ускладнюючи ефективне регулювання накопичення енергії та жиру», – пояснила дієтологиня Мері Сабат.

За її словами, надмірне споживання цукру може призвести до резистентності до інсуліну, а також стану, коли клітини стають менш чутливими до інсуліну, що перешкоджає здатності організму контролювати рівень цукру в крові та ефективно зберігати жир.

«Як і при споживанні занадто великої кількості рафінованих вуглеводів, рівень цукру в крові часто падає надто низько після споживання великої кількості цукру, що призводить до голоду та переїдання», – стверджує лікарка.

Недостатня кількість здорових жирів

Риба, авокадо та горіхи – прекрасні джерела здорових жирів, важливих для обміну речовин.

«Відсутність корисних жирів у раціоні може порушити метаболізм, оскільки жири відіграють вирішальну роль у регуляції гормонів і загальній метаболічній функції», – пояснила Сабат.

Корисні жири необхідні для засвоєння жиророзчинних вітамінів (A, D, E і K) і вироблення важливих гормонів, таких як інсулін і гормони щитоподібної залози.

Тож хорошою ідеєю стане збагатити свій раціон кількома скибочоками авокадо до салату, заправленого оливковою олією. А зверху можна присипати горіхами.

Екстремальнимі дієти

Швидка дієта ніколи не є здоровою і тасамо порушує метаболізм.

«Надзвичайно велике обмеження калорій і швидкі дієти можуть уповільнити метаболізм, оскільки ваше тіло адаптується до зниженого споживання калорій, зберігаючи енергію Ця адаптація часто призводить до втрати м’язової маси, що ускладнює підтримку здорової ваги після відновлення нормального харчування», – застерігає дієтологиня.

Сабат наголошує, що дуже важливо повільно формувати нові харчові звички. Це краще допоможе контролювати вагу.

Дієти з низьким вмістом вітамінів і мінералів

Вживання оброблених продуктів і недостатнє споживання фруктів і овочів може призвести до того, що ви не отримаєте належного рівня важливих вітамінів і мінералів.

«Вітаміни і мінерали відіграють життєво важливу роль у різних метаболічних процесах. Вони є важливими факторами для ферментів, які беруть участь у виробництві енергії, метаболізмі поживних речовин і регуляції гормонів», – каже фахівчиня.

Якщо організму не вистачає цих речовин, то йому важко ефективно перетворювати їжу в енергію, регулювати апетит і підтримувати правильний метаболічний баланс.

За словами Сабат, добре збалансована дієта збагатить організм необхідними вітамінами і мінералами. Так ви уникнете порушення обміну речовин.

Пропускання перекусів після тренування

Як пояснила дієтологиня Емі Гудсон, якщо не перекусити після тренування, це спровокує надмірний апетит пізніше.

«Протягом наступних годин люди просто переїдатимуть, особливо вуглеводів. Таким чином, вони не тільки пропускають своє «вікно відновлення», але й ставлять себе на американські гірки рівня цукру в крові, що може мати негативний вплив на метаболізм», – зазначає вона.

Щоб уникнути стрибків цукру у крові, Гудсон радить їсти після тренування протеїновий батончик або коктейль, сир із ягодами або скибочку цілозернового тосту з авокадо та вареним яйцем.

Нагадаємо, що відмова від ультраоброблених «нездорових» продуктів або зведення їхнього споживання до мінімуму дозволить дожити до 100 років.

Читайте також: Дожити до 100 років під силу кожному: знайдено ідеальний сніданок довгожителів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: