Раїсі Кириченко – 80: найцікавіше з життя незабутньої співачки

Народна артистка України Раїса Кириченко померла від тяжкої хвороби в 2005 році
фото: glavcom.ua

Народна артистка України Раїса Кириченко виконавиця хітів «Я козачка твоя», «Пане полковнику», «Мамина вишня»

14 жовтня виповнилося б 80 років з Дня народження співачки Раїси Кириченко. Вона мала велику перспективу кар'єри в США, могла чимало заробляти і якісно лікуватися, але від цього завжди відмовлялася. Вона була справжньою патріоткою своєї землі і її справи це підтверджували.

Раїса Опанасівна Кириченко народилася 14 жовтня 1943 року у селі Корещина. Першу співочу практику Раїса Кириченко пройшла у Землянківській школі, у громадському житті якої брала активну участь. Працювала у колгоспі, але і там вона співала у хорі, який створили разом з іншими дівчатами.

Раїса Кириченко
Раїса Кириченко

Молода телятниця без музичної освіти успадкувала від батьків чудовий голос. Співаючи на одному зі святкових концертів у кузові вантажівки КрАЗу замість сцени, Кириченко заворожила Павла Оченаша. Він очолював народний хор Кременчуцького автомобільного заводу «КрАЗ». Оченаш дав потужний поштовх до розвитку Кириченко, запросив її співати у Дніпро і кардинально вплинув на все її життя.

Раїсі Кириченко – 80: найцікавіше з життя незабутньої співачки фото 1
Раїса Кириченко
Раїса Кириченко

Робота на КрАЗі, здобуття середньої освіти у вечірній школі й заняття у самодіяльному хорі стали нелегким випробуванням для молодої дівчини, яка ще не раз доводила, що вона справжня козачка. У професійному хорі Полтавської філармонії талановиту початківицю прозивали «мольоком» за її сільський діалект. Насправді велике щастя для України, що Раїса Кириченко консерваторій не закінчувала і здобула вищу освіту в Харківському інституті мистецтв аж наприкінці 1980-х.

Раїса Кириченко співає
Раїса Кириченко співає

Закордонні та радянські ЗМІ часто порівнювали Раїсу Кириченко з Едіт Піаф, Клавдією Шульженко та Людмилою Зикіною. Та вона була незрівнянна, самобутня, яскрава, полтавська перлина, видатна співачка сучасності. Її пісні в прямому сенсі мандрували світом – Кириченко з гастролями об’їздила весь Радянський союз, Європу, США, Канаду – півсвіту. Якось Раїса Опанасівна сказала, що саме на гастролях відчула: «пісня немає кордонів і не важлива мова, важливе виконання, якщо душа співає, тебе зрозуміє кожен».

Раїса Кириченко
Раїса Кириченко

Раїса Кириченко співала в ансамблі «Веселка» Полтавської філармонії. Там вона і познайомилась із своїм майбутнім чоловіком, баяністом Миколою Кириченком. Через рік вийшла за нього заміж. «Доленосна зустріч, кохання всього життя» – напише вона у спогадах. Та головне – це був і міцний творчий союз. Він був акомпоніатором, разом записали більше 200 пісень. Високий статний баяніст з Полтавської філармонії намагався лишатися у тіні на сцені й в житті, розчинявся у ній, опікував, готував, співав, хворів, лікував, одним словом – любив до останньої хвилини її життя.

Раїса та Микола Кириченки
Раїса та Микола Кириченки

У 46 років співачка отримала звання Народної артистки України. У 1999 році її нагородили «Орденом княгині Ольги». У 2003 написала книгу спогадів «Я козачка твоя, Україно». 3 1 жовтня 2003 року присвоїли звання Герой України та вручили Орден Держави. Також вона була почесною громадянкою міста Балтимор в США.

Пісня Раїси Кириченко об'єднувала українців
Пісня Раїси Кириченко об'єднувала українців

Раїса Опанасівна і вдома робила високу зачіску, макіяж. Дуже любила готувати, особливо борщ, галушки, вареники. Мала багато книг по кулінарії, вигадувала страви з сиру, салати.

Працювала викладачем відділу співу Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка. У 1995 році після гастролей у Канаді артистку почали турбувати нирки. Через рік їде до Німеччини, де її чотири місяці готували до операції. 12 червня 1998 року в Україні співачці пересадили нирку. Ця операція Раїсі Кириченко продовжила життя на 8 років.

Загалом репертуар Раїси Кириченко складався з майже двох сотень творів. Текстів вона спеціально ніколи не вчила: їй, щоб запам’ятати, досить було один раз його проспівати. Найулюбленішими серед народу в останні роки її життя були «Ой, на горi два дубки», «Мамина вишня», «Моє рiдне село», «Козачка», «Жіноча доля», «Доля у нас – два крила».

Після довгої хвороби, у 2000 році співачка переїхала до Києва. Влітку 2002 року завдяки Кириченко у її рідному селі Корещина збудували церкву та відремонтовано сільську школу, яка отримала статус середньої. Також вона посприяла, щоб в село провели газ.

1 лютого 2005 року у Національному інституті хірургії та трансплантології Раїсі Кириченко зробили операцію на серці. Але операція не допомогла. 9 лютого 2005 року вона померла через хворобу серця у віці 61 року. Поховали її у селі Корещина Глобинського району Полтавської області поруч з могилою її матері, як вона заповіла.

Наразі пам'ять про Раїсу Кириченко у Полтаві тримає її музей на базі педагогічного університету. В експозиції музею є різні касети з альбомами співачки, її сукня, туфлі та архівні фото.

Пам'ятник Раїсі Кириченко у Полтаві
Пам'ятник Раїсі Кириченко у Полтаві

У Полтаві також є вулиця названа на честь Раїси Кириченко, де встановлений їй пам'ятник.

Раніше «Главком» склав «золоту» добірку пісень української Незалежності. Туди увійшла у пісня Раїси Опанасівни «Я козачка твоя». Ця пісня з тих, які часто вважають народними. Історія «Козачки» починається весною 1990-го. На березі Десни, у селі Вишеньки Коропського району на Чернігівщині тривав культурологічний похід козацькими шляхами. Його організували місцеві активісти-«рухівці». І ось увечері на привалі вчителька Надія Галковська пише текст, композитор Микола Збарацький – музику. Анатолій Пашкевич, який на той момент керував народним хором в Чернігові, запропонував матеріал популярній співачці Раїсі Кириченко. Прем'єра пісні відбулася в новорічну ніч 1 січня 1991 року на УТ-1. Раїси Кириченко не стало 2005 року, але її зоря досі струменіє.

Читайте також: ТОП-100 золотих хітів Незалежної України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: