Добровільний відхід у вічність: Франція може ухвалити спірний законопроєкт

Франція думає над законом про евтаназію
фото із відкритих джерел

Влада Франції у квітні обговорить законопроєкт про евтаназію

Законопроєкт про евтаназію представлять у квітні під час засідання французького кабінету міністрів. Про це повідомив газеті La Croix сам президент країни Еммануель Макрон. За його словами, перше читання документа заплановано на травень. У розробці таких законів «протипоказана терміновість», наголосив політик.

 Макрон анонсував законопроєкт про «асистовану смерть». У назві документа спеціально не згадується термін «евтаназія», щоб, як пояснили спостерігачі, «не дратувати французьку громадськість».

Очільник Франції окреслив контури законопроєкту у спільному інтерв'ю газетам La Croix та Libération. «Цим текстом ми дивимось смерті в обличчя», – заявив він. За його словами, законопроєкт буде направлено до державної ради протягом восьми-десяти днів. Він має бути представлений раді міністрів у квітні та для першого читання до національної асамблеї – у травні. Як було оголошено, законопроєкт не підлягатиме прискореній процедурі, тому його розгляд має тривати понад рік.

Макрон додав, що законопроєкт стосується громадян з невиліковними хворобами, страждання яких не можна полегшити іншим способом. У той же час прогноз щодо смерті повинен бути короткостроковим або середньостроковим, уточнив він.

Остаточні рішення зможе ухвалювати консиліум медиків за згодою пацієнтів, зазначив голова Франції. За його словами, термін «евтаназія» для такої процедури не зовсім доречний, оскільки він не повинен передбачати обов'язкової згоди пацієнтів.

Законопроєкт дуже близький до документа, розробленого під керівництвом колишнього міністра охорони здоров'я Аньєса Фірмена Ле Бодо, робочу версію якого газета Le Figaro представила в грудні. Однак у першому варіанті лікар міг приймати рішення одноосібно. Президент Франції зазначив, що законопроект передбачає наявність «медичної бригади» для розгляду запиту. У разі ухвалення рішення на користь «асистованої смерті», після максимум п'ятнадцяти днів, які будуть визначені для розгляду запиту, медичні працівники мають визначити «умови його реалізації в діалозі з пацієнтом», пояснив Макрон.

До слова, колишній прем'єр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт помер від евтаназії разом зі своєю дружиною Євгенією. Їм обом було по 93 роки. У країні зростає кількість пар, які обирають спільний кінець життя. 

Читайте також: Португалія легалізувала евтаназію: деталі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: