Експерти назвали популярний вітамін, який прискорює розвиток раку

фото з відкритих джерел

Антиоксиданти, такі як вітамін C, відіграють несподівану роль у процесах зростання і поширення пухлин

Для зростання і поширення ракових пухлин необхідно постійне постачання крові, насиченої киснем та живильними речовинами. Це вимагає формування нових кровоносних судин з вже існуючих, і цей процес називається ангіогенезом.

Коли тканинам не вистачає кисню і виникає гіпоксія, ракові клітини в пошкодженій області відправляють хімічні сигнали, що стимулюють ендотеліальні клітини, що вистилають кровоносні судини, формувати нові.

В останньому дослідженні вчені з Каролінського інституту (Швеція) досліджували механізми ангіогенезу і виявили, що антиоксиданти, такі як вітамін C, відіграють несподівану роль у процесах зростання і поширення пухлин.

Зазвичай антиоксиданти слугують для нейтралізації вільних радикалів кисню в клітинах та запобігають або зменшують пошкодження, спричинене окислювальним стресом. Цей стрес може завдати шкоди ДНК і сприяти розвитку раку, такого як рак молочної залози, легенів, печінки, товстої кишки, простати, яєчників та головного мозку. За результатами нового дослідження виявлено, що антиоксиданти також можуть сприяти міграції ракових клітин і завдають шкоди сусіднім клітинам.

Дослідники використовували різноманітні клітинно-біологічні методи, включаючи технологію генних ножиць Crispr/Cas9. Основна частина їхньої роботи була спрямована на вивчення пухлин легень, де вони досліджували органоїди – невеликі культивовані моделі мікропухлин, отримані з пацієнтів. Крім того, вони також використовували мишей і зразки пухлин молочної залози та нирок людини.

Пухлини, у яких було активовано Bach1 за допомогою антиоксидантів, проявляли здатність генерувати більше нових кровоносних судин і виявляли велику чутливість до інгібіторів ангіогенезу. Bach1 – це білок, який запобігає активації генів, відіграючи важливу роль у захисті нейронів від запалення та окислювального стресу.

Він передає сигнали, пов'язані з міграцією ракових клітин та їх впровадженням у здорові тканини. Інгібітори ангіогенезу – це лікарські засоби, які заважають утворенню судин всередині та навколо пухлини, що сповільнює або повністю запобігає розмноженню ракових клітин. Проте, вони можуть викликати неприємні побічні ефекти.

Дослідники виявили, що Bach1 також може спричиняти ангіогенез за механізму, що не вимагає гіпоксії. Це означає, що пухлини можуть формувати нові кровоносні судини при нормальному рівні кисню. Автори наукової роботи також встановили, що Bach1 регулюється так само як білок фактора 1-альфа, який індукується гіпоксією (HIF-1-альфа). Цей білок бере участь у зростанні та метастазуванні пухлини, спричиненому ангіогенезом. Це вказує на те, що ці два білки можуть працювати в співпраці.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: