Чи можна дрімати вдень? Науковці розповіли про користь для організму цієї звички

фото з відкритих джерел

Звичка дрімати може сприяти покращенню когнітивних функцій та пам'яті, а також підвищенню уваги, концентрації та швидкості реакції

Науковці визначили щонайменше п'ять корисних змін, які можуть відбутися в організмі після короткочасного денного сну.

Зокрема, така звичка дрімати може сприяти покращенню когнітивних функцій та пам'яті, а також підвищенню уваги, концентрації та швидкості реакції. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому на Sciencealert

За словами вченої, яка має медичну освіту в галузі наук про сон і є спеціалістом у сфері орофаціального болю (болю, який виникає в зоні обличчя), йдеться про сон з інтервалом від 20 до 30 хвилин. 

Короткий денний сон може значно покращити креативність вашого мозку, і саме тому деякі компанії раніше впроваджували спеціальні сонні кімнати в офісах, щоб допомогти співробітникам більш ефективно вирішувати робочі завдання.

Як відомо, під час сну мозок обробляє інформацію, отриману протягом дня. Тому навіть короткі перерви на сон можуть зробити вас більш зосередженими і допомогти вивчати нові навички швидше. На прикладі гри в гольф або гри на музичному інструменті, вчені показали, що мозок під час сну зміцнює вивчені знання.

Короткочасний денний сон також може бути корисним для подолання стресу. Це підтверджує один із проведених експериментів, де учасники, які влаштували собі перерву на 20-хвилинний сон, відзначили значне поліпшення свого настрою. З іншого боку, триваліша дрімота тривалістю понад 30 хвилин не мала такого впливу на їх відчуття «щастя».

Вчені також вказують на користь короткочасного сну для здоров'я серця та судин. Дослідження свідчить, що недостатній сон може призвести до накопичення певних хімічних речовин у нашому організмі. Але короткочасний денний сон може допомогти нормалізувати артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, що знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Звісно, не всі люди можуть легко заснути вдень, навіть якщо вони втомлені. В такому випадку, вчені радять спробувати розслабитися за допомогою приємної спокійної музики, що також може бути ефективним способом ввечері, коли ви не можете заспокоїтися після напруженого дня.

Крім того, наводиться кілька негативних аспектів тривалої дрімоти понад 30 хвилин, таких як відчуття млявості та дезорієнтація, які можуть виникнути після тривалого сну. Зауважено, що чим довше людина спить, тим більший цей ефект.

Попри те, що можна впоратися з цими негативними наслідками за допомогою напоїв, що містять кофеїн, краще все-таки надати організму можливість відпочити вночі та дозволити собі трохи подрімати вдень не більше 30 хвилин.

Іноді звичка підтримувати бадьорість за рахунок кофеїну може призвести до розвитку кофеїнозалежності та, зрештою, спричинити порушення сну та безсоння.

У цьому контексті важливо враховувати, що довгий післяобідній сон може мати негативний вплив на організм, особливо для похилого населення (людей віком від 60 років і старших). Дослідження показують, що похилі людин (віком від 60 років і старше) можуть власноруч збільшити для себе ризик серцево-судинних проблем, дрімаючи більше ніж годину після обіду. Це може включати підвищення артеріального тиску, високий рівень цукру в крові, надлишок жиру в області талії, а також аномальні рівні холестерину та тригліцеридів.

Однією з можливих причин можуть бути певні незручності чи болісні відчуття, які спричиняють труднощі зі засипанням увечері у літніх людей. Більш того, нічний сон у цій групі осіб, як правило, більше порушений.

Для нормалізації сну вчені радять:

  • Не відмовляти собі в бажання подрімати в першій половині дня, але не довше 30 хв;
  • старатися раніше вставати вранці, оскільки це має вплив на енерговитрати організму і спонукатиме раніше заснути ввечері, а також в цілому дотримуватися конкретного графіку сну для свого організму;
  • не зловживати кофеїном, а ліпше потурбуватися, щоб ваш організм відпочив за рахунок сну. 

Раніше повідомлялося, що за даними ВООЗ, серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смерті в усьому світі. Експерти організації наголошують, що люди недостатньо поінформовані про те, як запобігти серцево-судинним захворюванням, і часто перебувають під впливом поширених помилкових уявлень про серце
 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: