Генетично модифіковані нирки свині успішно пересадили людині

Лікарі успішно провели трансплантацію нирки від тварини людині
фото:PA Media

Для того, аби нирка людини запрацювала у ДНК вчені «відключили» чотири виключно свинячі гени, і доповнили їх шістьма людськими

Команда фахівців з Університету Алабами успішно пересадила людині генетично редаговані нирки свині. Результати дослідження опубліковані у журналі JAMA Surgery.

«Тридцять сім мільйонів дорослих у США мають хронічну хворобу нирок, багато з яких зрештою прогресують до термінальної стадії хвороби нирок. Трансплантація  є золотим стандартом терапії для пацієнтів з таким діагнозом, але щорічно лише 25 тис. осіб отримують нирку. Розрив між попитом і пропозицією настільки великий, що 40% пацієнтів зі списку помирають протягом 5 років, очікуючи на пересадку нирки. Тож ксенотрансплантація є потенційним рішенням для усунення нестачі нирок», – сказано виданні JAMA Surgery

Пацієнтом став 50-річний чоловік, який страждав на невиліковну хронічну хворобу нирок. Після його відходу з життя (було зареєстровано припинення роботи мозку) хірурги провели трансплантацію нирок свині.

Як уточнюється, донорські органи було надано біотехнологічною компанією Revivicor. Попередньо нирки свині зазнали десяти генних модифікацій. Зокрема, було видалено чотири гени тварини, які потенційно могли викликати відторгнення. Крім того, автори додали шість людських генів для запобігання згортання крові.

Щоб після операції не було відторгнення донорського органу як чужорідного, свинячі нирки для трансплантації вирощують спеціально та «олюднюють» методом генетичної адаптації. У ланцюжку ДНК вчені «відключили» чотири виключно свинячі гени після чого доповнили їх шістьма людськими. 

Однак лише цього разу лікарям вдалося досягти того, щоб донорський орган ще й нормально працював і виконував усі свої функції, головна з яких – фільтрація крові та очищення організму від шкідливих продуктів життєдіяльності (насамперед креатиніну).

Вчені продовжували експеримент протягом тижня та зафіксували адекватне функціонування трансплантатів. Біомаркери показали, що нирки виробляли сечу та покращили виведення креатиніну з крові (що є ключовим показником правильної роботи органів). Також у нирках не було виявлено формування крихітних тромбів, тож це може свідчити про те, що нирки бездоганно працюють.

У січні 2022 року американські дослідники вперше провели операцію з трансплантації генетично модифікованого серця свині 57-річному чоловікові. Реципієнт страждав на несумісне з життям кардіологічне захворювання. Однак після пересадки він прожив всього кілька місяців через раптову серцеву недостатність. Цей випадок зазнав ретельного розслідування для пошуку можливих причин розвиненого стану.

Нагадаємо, вчені Каліфорнійського університету в Сан-Дієго та їхні колеги в Австралії створили бактерії, які здатні виявляти наявність ДНК пухлини в живому організмі. Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Science.

Відомо, що клітини із пухлиною виділяють свою ДНК у навколишнє міжклітинне середовище. Дослідники створили бактерії з використанням технології CRISPR для виявлення вільно плаваючих послідовностей ДНК та порівняння цих зразків із заздалегідь визначеними послідовностями раку.

Мікроорганізми були перепрограмовані за допомогою системи CRISPR. Вона  була призначена для того, щоб відрізняти мутантні копії гена, характерні для ракових клітин.

Читайте також: Лікарка назвала речовини, від дефіциту яких страждає мозок

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: