Без принца Гаррі. Коли і як відбудеться коронація Чарльза ІІІ

Монарх носить корону лише в момент коронації, не в останню чергу тому, що її вага становить цілих 2,23 кг
фото з відкритих джерел

Операція з організації церемонії розроблялася давно та має кодову назву «Золота сфера»

Після смерті Єлизавети ІІ новим королем Сполученого Королівства став її старший син 73-річний Чарльз ІІІ, втім остаточно вступити в права монарха він зможе лише після коронації. Офіційно дату її проведення ще не оголошено, проте британська газета Telegraph припускає, що коронацію призначать на «весну або літо наступного року». Це нормальна практика: приміром, від дня смерті короля Георга VI до дня коронації його дочки Єлизавети ІІ минуло майже півтора роки: вона посіла трон у лютому 1952-го, а корону вдягла в червні 1953-го.

План коронації Чарльза ІІІ у Великій Британії обговорювали вже давно. Операція розроблялася під кодовою назвою «Золота сфера». Як повідомляє видання Daily Mail, коронація Чарльза стане спрощеною версією пишної тригодинної церемонії коронації його матері, яка відбулася 2 червня 1953 року й коштувала 1,57 мільйона фунтів стерлінгів. Сьогодні ця сума еквівалентна 46 мільйонам фунтів стерлінгів.

Церемонія коронації Чарльза та Камілли буде дешевшою і коротшою. Число запрошених гостей скорочено більш ніж на три чверті та складатиме максимум дві тисячі осіб. Коли нові король та королева вітатимуть публіку на балконі Букінгемського палацу, компанію їм складуть лише спадкоємець престолу принц Вільям, його дружина Кейт Міддлтон та троє їхніх дітей. Свого молодшого сина принца Гаррі Чарльз швидше за все запрошувати не стане, бо мріє скоротити офіційний склад королівської сім'ї.

Церемонія є англіканською церковною службою, яку проводить архієпископ Кентерберійський. Наприкінці коронації він покладе на голову Карла корону Святого Едуарда, зроблену із чистого золота 1661 року. Вона є головним предметом серед британських корон, що зберігаються в лондонському Тауері, монарх носить її лише в момент коронації (не в останню чергу тому, що її вага становить цілих 2,23 кг).

Під час коронації звучатиме музика, уривки з різних текстів, відбудеться ритуал помазання нового монарха з використанням різних масел, у тому числі апельсинового, рожевого, коричного, мускусного та амбрового.

Новий король дасть коронаційну клятву на очах усього світу. Під час ретельно розробленої церемонії він отримає державу і скіпетр як символ своєї нової ролі. Карл стає головою Співдружності Націй – асоціації 56 незалежних країн, у яких мешкає 2,4 млрд людей. Окрім Великобританії, він буде головою 14 держав. Серед них: Австралія, Антигуа і Барбуда, Багами, Беліз, Канада, Гренада, Ямайка, Папуа Нова Гвінея, Сент-Крістофер і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Нова Зеландія, Соломонові острови і Тувалу.

Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: