«Найцінніша колекція в історії»: унікальні монети підуть з молотка

Велика колекція монет датського магната виставлена ​​на продаж через століття після його смерті

Менш ніж за місяць аукціонний будинок Stack's Bowers почне розпродаж унікальної нумізматичної колекції, зібраної датським підприємцем Ларсом Емілем Брууном, який помер у 1923 році. Stack's Bowers називає її «найціннішою колекцією в історії», пише CNN.

Колекція, яку Бруун почав збирати ще в дитинстві, представляє найповніші збори монет і купюр Данії, Норвегії та Швеції. Деякі з цих монет збереглися у єдиному екземплярі. Усього ж колекція налічує 20 тис. одиниць, її страхова вартість перевищує $72 млн.

 Ларс Бруун заробив свої статки на виробництві олії
Ларс Бруун заробив свої статки на виробництві олії

Бруун зробив статки на виробництві та продажі знаменитої датської олії, проте саме колекціонування вважав справою свого життя. В одному з інтерв'ю він сказав, що люди не повинні постійно думати про роботу: «Колекція повертає мені душевний спокій. Не можу ж я весь час думати про олію!».

Після руйнувань Першої світової війни та побоюючись нової війни, Бруун залишив суворі вказівки у своєму заповіті для колекції.

«Протягом 100 років після моєї смерті колекція буде служити резервом для Королівської колекції монет і медалей», – йшлося в ньому. Лише після закінчення цього терміну магнат дозволив продати колекцію, а отримані кошти передати спадкоємцям.

Вікен Єгпарян, віце-президент відділу нумізматики Stack's Bowers Galleries, тримає срібну норвезьку монету 1628 року, частину колекції Бруна
Вікен Єгпарян, віце-президент відділу нумізматики Stack's Bowers Galleries, тримає срібну норвезьку монету 1628 року, частину колекції Бруна

Можливо, найцінніший експонат колекції – нобль короля Ганса 1496 року. Ганс був королем Данії, Норвегії та Швеції, а нобль став першою викарбуваною в Данії золотою монетою. Таких монет спочатку було всього 20, зараз вона оцінюється в $662 тис.

Разом із ще 286 лотами монету буде виставлено на торги 14 вересня. Як очікується, виторг лише цього дня становитиме понад $14 млн. А поглянути на колекцію, доки вона ще не розпродана, найближчі два тижні можна в Копенгагені.

Нагадаємо, українська срібна пам'ятна монета «Сміливість бути.UA» здобула перемогу в номінації «Краща монета про сучасну подію» та увійшла до 10 найкращих монет світу за підсумками міжнародного конкурсу «Монета року».

Читайте також: Канада випустила золоту монету у формі української писанки (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: