Троянди та молодиця. Шедевр «Два кольори» Павличко написав на серветці в буфеті

Україна сьогодні прощається з Дмитром ПАвличком
фото з відкритих джерел

Одну з найулюбленіших українцями пісень Дмитро Павличко з другом народили на комсомольському з‘їзді

Колишній генпрокурор України Юрій Луценко, який нині захищає Україну в одній з найгарячіших точок фронту, на своїй сторінці в соцмережі поділився теплими спогадами про легендарного українця Дмитра Павличка, якого не стало 29 січня. Зокрема, захисник згадав, як народилася знаменита пісня «Два кольори».

«Знав Дмитра Васильовича Павличка, не раз зустрічалися. Він пройшов важкий шлях від сім’ї УПА, через довгі роки промосковської колаборації до Народного Руху й статусу одного з батьків Незалежності України, – пише Юрій Луценко. – Павличко був Людина-вулкан, без напівтонів. Найкраще про це сьогодні Олександр Зінченко: «Читай! А ні – то я задушу тебе!» – гучним шепотом просичав Дмитро Павличко Леоніду Кравчуку о 17:42 24 серпня 1991 року. За 18 хвилин Україна проголосила Незалежність. Перед тим він біг з друкарського бюро в руках із щойно надрукованим Актом проголошення незалежності. І йому ввижалося, що за ним біжить не лише Іван Заєць, а душі брата, розстріляного гестапівцями, сотника, який відправив його з УПА до дому, заповідаючи не вмирати за Батьківщину, а жити і творити для неї, Вчителя Максима Рильського... Акт був ніби естафетна паличка, яку століттями передавали покоління борців за незалежність. І ось тепер він – поет – ніби переймав цю естафету на фінішній прямій».

«А ще Павличко назавжди геніальний Поет, – продовжив Павличко. – Одну з найлюбиміших народом пісню «Два кольори» він з другом, композитором Олександром Білашем написали на черговому комсомольському з‘їзді. Після буфету вони розглядали молодиць у залі і побачили огрядну делегатку в хустці з яскравими червоними трояндами по чорному тлі. «Червоне то любов», – несподівано проголосив Павличко. І за мить додав: «А чорне – то журба!». Друзі перезирнулися і побігли в буфет, де на серветці й народився шедевр».

До слова, першим виконавцем пісні став Анатолій Мокренко. Серед багатьох вокалістів, які виконували «Два кольори», була й Квітка Цісик.

Раніше «Главком» писав, де і коли поховають Дмитра Павличка.

Читайте також: Померла подруга Єлизавети II, яка допомагала їй втікати з палацу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: