З благодійним фондом скандального Гринкевича співпрацювали десятки артистів: перелік

Знаменитості могли стати жертвами корупційних схем
фото: скрін з соцмереж

Лідер гурту «Без обмежень» Сергій Танчинець є амбасадором Hope UA

Благодійний фонд сім'ї Ігоря Гринкевича Hope UA, яким керує наречений художниці Соні Морозюк, став фігурантом корупційного розслідування. Спершу голова Львівської ОВА Максим Козицький запевняв, що не буде розривати з ним співпрацю, бо до фонду в органів претензій немає, проте вже через добу було оголошено про розірвання в односторонньому порядку.

З благодійним фондом скандального Гринкевича співпрацювали десятки артистів: перелік фото 1

Так, десятки артистів могли стати жертвами корупційних схем. Гроші для фонду на благодійних івентах збирали: Cheev, Mamarika, Віктор Павлік, Тімур Мірошниченко, Tayanna, Kazka, Позитив, Мішель Андраде, Філ Коляденко, Alekseev, Даніель Салем, «Без обмежень» (Сергій Танчинець є амбасадором фонду), Арсен Мірзоян, Дзідзьо, Олександр Пономарьов, Ірина Сопонару, Володимир Остапчук, Юрій Горбунов і сама Соня Морозюк. Виникає питання, чи хоч хтось з артистів просить чеки про перекази та звіти після подібних івентів. 

Фонд уже заявив, що відкритий до перевірок і готовий показати «прозорість своєї роботи». 

З благодійним фондом скандального Гринкевича співпрацювали десятки артистів: перелік фото 2

Зауважимо, Гринкевичі зареєстрували Hope UA одразу після повномасштабного вторгнення. Наразі керівником є Роман Гринкевич. Згідно з аналітичним порталом YouControl, основним видом діяльності організації є надання соціальної допомоги без забезпечення проживання.

З благодійним фондом скандального Гринкевича співпрацювали десятки артистів: перелік фото 3

6 листопада 2023 року фонд підписав меморандум із Львівською ОВА. Фотографії з Ігорем Гринкевичем публікував на своїй сторінці очільник ОВА Максим Козицький. Однак ні Львівська ОВА, ні її очільник чомусь не вказали у дописах імені скандального бізнесмена.

Юрій Холод, Ігор Гринкевич та Максим Козицький
Юрій Холод, Ігор Гринкевич та Максим Козицький
фото: ЛОВА

Меморандум передбачає створення обласного центру соціальної реабілітації дітей на базі Журавненського будинку підтриманого проживання психоневрологічного типу. Роботи мали фінансувати міжнародні донори. Проте у грудні Максим Козицький повідомив, що проєкт на 30% фінансуватимуть з обласного бюджету.

Додамо, що виконувач обов'язків голови Львівської облради Юрій Холод, який разом з Козицьким підписував меморандум про співпрацю, популяризував фонд ще у 2022 році.

Після затримання Ігоря Гринкевича Максим Козицький 8 січня, опублікував допис, у якому виправдовувався через фото зі скандальним бізнесменом. Очільник ОВА у публікації зазначив, що не має стосунку до протиправної діяльності родини Гринкевичів. Він запевнив, що бачився з затриманим бізнесменом лише тричі й не знав про його закупівлі для Міноборони.

Козицький з подружжям Гринкевичів
Козицький з подружжям Гринкевичів
фото з відкритих джерел

Спершу Козицький запевнив – якщо з'явиться інформація про незаконну діяльність Hope UA, то меморандум з фондом розірвуть. Однак через добу він повідомив про розірвання меморандуму з Hope UA.

Виконувач обов'язків голови Львівської облради Юрій Холод 9 січня також повідомив, що ЛОР розриває меморандум з Hope UA, оскільки фонд не надав календарного плану робіт у Журавно. «Наприкінці грудня 2023 року, відразу після оприлюднення скандальних фактів про Ігоря Гринкевича у ЗМІ, ми скерували фонду Hope UA офіційного листа від Львівської обласної ради з проханням надати нам чіткий календарний план робіт, які фонд планує здійснити на об’єкті. Для відповіді фонд мав у своєму розпорядженні більш ніж достатньо – 14 календарних днів. Інформації ми так і не отримали», – написав Юрій Холод.

Зазначимо, що офіс Hope UA зареєстрований за адресою Героїв УПА, 72, де проходили обшуки через привласнення грошей Міноборони. Така сама реєстрація у підпорядкованих Гринкевичу компаній. З травня по червень 2023 року рахунки Hope UA були під арештом.

Ігор Гринкевич брав участь у зустрічах волонтерів. Зокрема, на Міжнародному саміті волонтерів на початку грудня 2023 року розповідав про реабілітацію українських дітей. На сайті Hope UA можна знайти фото Гринкевичів не лише з керівництвом ЛОВА, а й з колишнім прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим. Проте на сторінці фонду зникли повідомлення про кількість коштів, яка надійшла від іноземних благодійників.

Ігор Гринкевич та Борис Джонсон
Ігор Гринкевич та Борис Джонсон
фото з відкритих джерел

Сайт «Кавун.City» з посиланням на сайт фонду зазначив, що фонд Hope UA отримав 277 млн грн міжнародної допомоги. Проте станом на вересень 2023 року витрати організації становлять менш як 4 млн грн. Зараз інформація про розмір отриманої міжнародної допомоги на сайті фонду недоступна. Крім цього, на сайті фонду є різна інформація про суму наданої допомоги.

Додамо, що Роман Гринкевич отримав від Володимира Зеленського відзнаку «Золоте cерце» за волонтерську діяльність. Львівська ОВА запевняє, що не робила подання щодо цієї відзнаки.

Нагадаємо, наприкінці грудня Україну сколихнула новина про те, що львівський підприємець Ігор Гринкевич намагався дати керівнику ДБР хабар у розмірі $500 тис., аби той посприяв у поверненні майна, яке вилучили у підконтрольних йому фірмах у межах кримінального провадження. При цьому провадження стосується масштабних оборудок з закупівлями Міноборони. За попередніми даними ДБР, збитки можуть сягати понад 1 млрд грн. 

Ігоря Гринкевича звинувачують у розкраданні грошей на потреби військових. Завищені ціни на шоломи та бронежилети, відкриті кримінальні провадження, проблемні будівництва та не зовсім прозора благодійність – далеко не всі справи, у яких підозрюється Гринкевич та його рідні. Так, у мережі заявили, що син бізнесмена – Роман Гринкевич – інвестує великі гроші в кар'єру майбутньої дружини Соні Морозюк та подарунки для неї, і це можуть бути кошти його батька.

До слова, сім’я Гринкевичів відреагувала на корупційний скандал. Син львівського бізнесмена стверджує, що діяльність його родини відбувалась в умовах чинного законодавства. Родина Гринкевичів вважає, що скандал замовили.

Читайте також: Корупційний скандал довкола Гринкевичів: VIP-вагон, «Вечірній квартал» та коментар Морозюк

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: