В прокаті стартував «Люксембург, Люксембург»: що відомо про новий український фільм

Під час прем'єри картини в Києві
фото з відкритих джерел

Це друга картина режисера Лукіча, який став відомим після картини «Мої думки тихі»

У прокаті стартував новий фільм режисера Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург». Його дебют «Мої думки тихі» зібрав чималу колекцію нагород, серед яких головний приз Одеського кінофестивалю, карловарський глобус і одразу декілька кінопремій «Золота дзига».

В центрі картини – історія двох близнюків, які обрали різні шляхи у житті. Один із них працює в поліції і завжди дотримується правил. Інший – водій маршрутки, який не проти порушити правила. Вони дізнаються, що їхній батько знаходиться в критичному стані в Люксембурзі. Один з братів вважає його героєм, а інший – намагається триматись подалі.

«Це не буквально історія про мого батька: в кіно ти завжди шукаєш не життя як воно є, а метафору життя і свої відчуття. Але близнюки  живуть  в кожному з нас, і я розділив самого себе навпіл – одна частина дуже любила батька і прагнула зустрічі, а інша частина – ненавиділа і не могла пробачити», – коментує режисер.

У головних ролях брати Раміл та Аміл Насірови – учасники гурту «Курган і Agregat». Стрічка вже вийшла у широкий прокат і лише за кілька днів встигла зібрати позитивні відгуки глядачів.

  • «Люксембург, Люксембург» восени 2020 року став переможцем конкурсу Держкіно.
  • Міжнародна прем'єра картини відбулася в програмі «Горизонти» на Венеціанському кінофестивалі у вересні 2022 року. Після цього фільм показали в Торонто та на багатьох інших міжнародних фестивалях, де він здобув цілу низку номінацій.
  • Українська прем'єра фільму відбулася на початку квітня 2023 року в селищі міського типу Близнюки Харківської області, звідки родом Аміл і Раміл, а київська – 12 квітня.
  • «Ми хотіли  показати фільм в Україні вперше саме в маленькому містечку, де за будь-яких інших обставин у людей немає доступу до кінотеатру. Цим також прагнемо трішки привернути увагу до того, що українське кіно не має зникати з мапи інтересів людей та втрачати зв'язок з аудиторією», – розповів режисер фільму Антоніо Лукіч.
  • Наразі команда фільму «Люксембург, Люксембург» знаходиться у всеукраїнському турі, під час якого проходять спецпокази стрічки та зустрічі зі творцями у різних містах: Лубнах (де знімався фільм), Полтаві, Харкові, Одесі, Кам'янці-Подільському, Чернівцях, Івано-Франківську, Львові та Ужгороді.
  • Нині на IMDb у нього оцінка 7,3 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 83% схвалення від критиків.
Читайте також: Померла знаменита авторка детективів, яка допомогла подрузі вбити матір

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: