«Квартал 95» відповів на звинувачення доньки Хурсенка щодо авторських прав

Співачка Laliko, яка переспівала твір В'ячеслава Хурсенка «Соколята»
фото з відкритих джерел

Студія «Квартал 95» наголосила, що пародію на пісню «Соколята» використано відповідно до вимог чинного законодавства

Студія «Квартал 95» заявила, що пародію на пісню В'ячеслава Хурсенка «Соколята» створили та використали відповідно до вимог чинного законодавства. Раніше донька артиста заявила про порушення авторських прав. Про це йдеться у відповіді «Кварталу 95» на запит hromadske.

У студії послалися на абз. 9 п. 2 ст. 22 Закону України «Про авторське право та суміжні права». Кажуть, що використання музичних та інших творів без отримання будь-якого дозволу від правовласників оригіналу допускається для створення твору в жанрі пародії.

«При створенні музичної пародії на пісню «Соколята» ТОВ «Квартал 95» не повинно було отримувати жодних дозволів від правовласників цього музичного твору. Пародію на зазначений твір було створено та використано відповідно до вимог чинного законодавства», – йдеться у відповіді.

Також студія стверджує, що «є сумлінним користувачем авторських та суміжних прав», а «будь-яке використання обʼєктів авторського та суміжного права здійснюється компанією відповідно до чинного законодавства та з виплатою справедливої винагороди, передбаченої законодавством».

Нагадаємо, донька В'ячеслава Хурсенка заявила про порушення авторських прав після того, як у програмі «Новорічний вечірній квартал» для сценки «Пісня від дружини пса Патрона» переспівали твір її батька «Соколята». Так, Марія Хурсенко сказала, що не давала дозволу на використання цієї пісні.

В’ячеслав Хурсенко – відомий український співак та композитор, чиє життя обірвалось у 2009 році. Автор пісні «Соколята», яка свого часу отримала Гран-прі «Пісенного вернісажу» і стала по-справжньому народною піснею. Пісня «Соколята» увійшла у сотню найкращих хітів назележності за версією «Главкома».

Марія Хурсенко звернулася до Української Агенції з Авторських та Суміжних Прав щодо цього інциденту: «Чекаю ваших радикальних дій, і цього чекатиме суспільство. Стільки негативних відгуків про це незаконне використання я отримала, що всіх тепер буде цікавити подальше розгортання подій. А для вас тут і доказ, і порушення цілого пункту Закону. Для вас це має бути діло принципу».

Крім того, у  новорічному випуску «кварталівці» показали пародію, у якій російськомовна дівчина намагається говорити українською, час від часу перекручуючи зміст слів. Представляючись, вона повідомила співрозмовникові, що зі Скадовська. У її виконанні фраза пролунала як «сіськадовська».

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв відреагував на новорічний жарт «95 кварталу» про незнання жителями окупованого росіянами міста української мови. Він опублікував відео, в якому закликав режисерів гумористичного шоу вибачитися перед людьми за «сіськи» зі Скадовська.

До слова, на телеканал «1+1», у відповідь на образливий жарт «Кварталу 95» про жителів окупованого росіянами міста Скадовськ, було подано скаргу до Комісії з журналістської етики.

Згодом «1+1 media» заявила, що номер з програми «Новорічний вечірній квартал», в якому висміюється українська мова переселенки зі Скадовська, не буде опублікований на ютуб-каналах «1+1 media». Повний випуск «Новорічного кварталу» перемонтують і оприлюднять на платформах каналу без цього номеру.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: