Науковці дослідили максимальну температуру, яку може витримати людське тіло

Сильна спека може бути небезпечною для людини,
фото: Shutterstock

Приблизно 61 000 людей померли від спеки минулого літа в Європі

Вчені виявили максимальне поєднання температури та вологості, яке може витримати людське тіло. Відомо, що здорова молода людина може загинути через шість годин при температурі 35 градусів за Цельсієм і 100% вологості. Однак нові дослідження показують, що цей поріг може бути ще нижчим, пише newsyou.info.

У цей момент механізм виділення поту, який є основним засобом охолодження організму, припиняє працювати, що призводить до ризику теплового удару, відмови органів і смерті.

Ця критична межа, відома як «температура за вологим термометром», перевищувалася лише кілька разів, переважно в Південній Азії та Перській затоці. Найдовший випадок тривав лише дві години.  

Але навіть помірна сильна спека може бути небезпечною для людини, і це залежить від віку, здоров'я та інших факторів. Підвищення глобальної температури призводить до частішого перевищення цієї межі, що створює серйозну загрозу здоров’ю.

Експерти кажуть, що екстремальна спека не обов’язково має бути майже смертельною, і кожна людина має різний поріг залежно від віку, стану здоров’я та інших соціальних і економічних факторів.

Наприклад, приблизно 61 000 людей померли від спеки минулого літа в Європі, де рідко буває достатньо вологи, щоб створити небезпечно температуру. 

«За останні 40 років частота таких подій зросла щонайменше вдвічі», – сказав Колін Реймонд з Лабораторії реактивного руху NASA. Він назвав це зростання серйозною небезпекою зміни клімату, викликаної діяльністю людини.

Дослідження Реймонда передбачають, що температура за вологим термометром «регулярно перевищуватиме» 35°C у багатьох частинах світу протягом наступних кількох десятиліть, якщо світ потеплішає на 2,5°C вище доіндустріального рівня.

Вчені з Університету Пенсільванії провели дослідження, під час якого виявили, що «критична екологічна межа» для людини насправді може бути нижчою, ніж вважалося раніше. Вони показали, що при температурі за вологим термометром 30,6°C почали виникати проблеми з регуляцією температури тіла, і ця межа була значно нижчою, ніж попередні 35°C. 

Читайте також: Телескоп Hubble зробив знімок одного з найстаріших об’єктів нашої галактики

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: