Науковці дослідили, хто заробляє більше: «сови» чи «жайворонки»

Біоритми впливають на рівень доходів
фото з відкритих джерел

Люди, які відчувають свою максимальну активність у пізні години вечора, схильні мати більше поганих звичок, тож отримують меншу зарплату

Фінські вчені провели цікаве дослідження, у результаті якого було виявлено зв'язок між добовим ритмом людини й рівнем її доходу. Виявилось, що «жайворонки» – люди, які активні рано вранці та лягають спати рано ввечері, у середньому заробляють на 4% більше, ніж «сови», які надають перевагу пізньому ритму. Про це повідомляє Phys.

Наукове дослідження вчених з Університету Оулу використовувало комплексні дані мешканців Північної Фінляндії для вивчення зв'язку між добовим ритмом людини і її доходом. Учені докладно аналізували фактори, такі як рівень освіти, досвід роботи, спосіб життя та показники здоров'я.

Цікаво, що результати дослідження вказують на те, що «сови», тобто люди, які відчувають свою максимальну активність у пізні години вечора, схильні мати більше «поганих» звичок, таких як вживання алкоголю, куріння, низька фізична активність та тривалий час, проведений перед екранами поза роботою.

За словами автора дослідження Ендрю Конліна, менший рівень доходу серед «сов» може бути пов'язаний з меншим досвідом роботи та менш здоровим способом життя. Вони зазначили, що різниця в доходах може бути пояснена тим, що робочий день в Фінляндії традиційно починається рано вранці, коли «сови» зазвичай ще не на вершині продуктивності.

Крім циклу сну-неспання циклічність властива таким параметрам і процесам, як температура, піки викиду гормонів у кров, рівень артеріального тиску, метаболізм і регенерація тканин, психічний стан і навіть консолідація пам'яті – процес переходу інформації з короткочасної пам'яті в довготривалу.

Світло – не єдиний важіль зовнішнього впливу на добові ритми. Температура довкілля, прийоми їжі, соціальні взаємодії та фізична активність також впливають на те, як протікають циклічні процеси в тілі.

Соціальне життя часом диктує правила, під які адаптується наш внутрішній годинник, але він не збивається, і на зміну одній фазі циклу приходить інша. Прикладом таких зовнішніх перебоїв є джетлаг від зміни часових поясів при авіаперельоті.

Зауважимо, учені розповіли, чому слід засинати в один і той самий час. Дослідники вважають, що «сонна рутина» неймовірно корисна для нашого біологічного годинника.

Читайте також: Як недосипання впливає на секс: невтішні результати дослідження

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: