Чому після денного сну відчуваєш себе розбитим: відповідь лікарів

Довготривалий денний сон може погіршувати якість нічного сну, спричиняючи нічне безсоння
фото з відкритих джерел

Важливо, щоб післяобідній сон не перевищував 30 хв, аби запобігти переходу до його більш глибокої стадії

Багатьом з нас добре відоме бажання: відпочити годину-дві в середині дня, особливо після смачного обіду. Однак часто післяобідній сон спричиняє ще гірший стан, ніж до нього. Людина стає дезорієнтованою, розбитою та зі зниженою мотивацією до будь-яких справ. Наукові дослідження показують, що денна дрімота може покращити ваше самопочуття, якщо робити це правильно. Про це йдеться у дослідженні newsweek.

Челсі Роршайб, доктор філософії, головний експерт зі сну та нейробіолог фірми Wesper, що займається тестуванням сну, розповіла, що дослідження насправді дають доволі неоднозначні результати, тож багато насправді залежить від ситуації та фізіології конкретної людини. Вона каже, що люди, які загалом здорові та мають хорошу якість сну вночі, зазвичай отримують користь від короткого сну протягом дня. У таких людей покращується здоров’я мозку та серця, і вони можуть жити довше.

Недовгий «потужний сон» (power nap) на 10-20 хв може позитивно впливати на когнітивні здібності, підняти настрій, підвищити продуктивність та зарядити енергією. Лікарі стверджують, що такий короткий сон може бути більш ефективним, ніж прийом кофеїну, коли вам необхідна концентрація, але ви відчуваєте сильну втому.

За словами доктора Раджа Дасгупти, головного медичного консультанта Sleep Advisor, важливо, щоб післяобідній сон не перевищував 30 хв, аби запобігти переходу до його більш глибокої стадії. Він стверджує, що саме сон тривалістю понад 30 хв створює ризик інерції, коли ви прокидаєтеся, відчуваючи себе більш втомленим і сонливим, ніж перед цим.

Доктор Роршайб пояснює, що постійна потреба у тривалому денному сні може бути симптомом погіршення здоров’я. Він каже, що якщо вам потрібен тривалий або багаторазовий сон, щоб виспатися протягом дня, можливо, у вас є розлад сну або стану здоров’я.

Довготривалий денний сон може погіршувати якість нічного сну, спричиняючи нічне безсоння, що зазвичай призводить до бажання відновити сили вдень. Також він може викликати різні порушення, такі як апноє (порушення дихання уві сні). В свою чергу апноє підвищує ризик розвитку різних хронічних захворювань і ранньої смерті, не кажучи про те, що такий сон дійсно робить людину більш втомленою.

Для маленьких дітей денний сон є нормою. Їм загалом потрібно більше годин сну, ніж дорослим, ця потреба зменшується з віком.

Нагадаємо, вчені з'ясували, що порушення сну пов'язані з еректильною дисфункцією у чоловіків, а також із проблемами зі збудженням та оргазмом у жінок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: