Як недосипання впливає на секс: невтішні результати дослідження

Поганий сон пов'язаний з еректильною дисфункцією у чоловіків, проблемами зі збудженням та оргазмом у жінок
фото з відкритих джерел

Лише одна додаткова година нічного сну збільшує сексуальний потяг наступного дня, а ймовірність заняття коханням з партнером наступної ночі підвищується на 14%

Вчені з'ясували, що порушення сну пов'язані з еректильною дисфункцією у чоловіків, а також із проблемами зі збудженням та оргазмом у жінок. Такого висновку дослідники дійшли в результаті тривалого спостереження за майже 4 тис. учасників обох статей, пише Journal of Sexual Medicine.

Порушення сну пов'язані з підвищенням артеріального тиску, ослабленням імунної системи, збільшенням ваги, перепадами настрою, параноєю, депресією, підвищеним ризиком діабету, інсульту, серцево-судинних захворювань, деменції та деяких видів раку. І, крім перерахованого, воно знижує лібідо.

Вплив безсоння на сексуальне життя

Нещодавнє тривале дослідження виявило, що поганий сон пов'язаний з еректильною дисфункцією у чоловіків, проблемами зі збудженням та оргазмом у жінок. Учасниками дослідження були 3944 чоловіків та жінок віком від 60 до 65 років.

Хоча респонденти були літніми, проблеми зі сном стосуються і молодих людей. Зокрема, значно знижує якість сну та негативно впливає на сексуальний потяг апное (зупинка дихання уві сні), що діагностується у 30% чоловіків та 20% жінок.

Крім того, незалежно від віку, при недосипанні знижується рівень тестостерону, що призводить до еректильної дисфункції та відсутності сексуального потягу. Найвищий рівень цього гормону досягається у фазу швидкого сну, причому тривалість кожної наступної фази збільшується від 10 хв до години.

Отже, при недосипанні рівень циркулюючого тестостерону не відновлюватиметься. Тоді як він необхідний і чоловікам, і жінкам для підтримки здоров'я кісток, покращення когнітивних функцій, збільшення м'язової маси та створення нових еритроцитів.

Дослідження виявило, що лише одна додаткова година нічного сну збільшує сексуальний потяг наступного дня, а ймовірність заняття сексом з партнером наступної ночі підвищується на 14%. І, навпаки: при лікуванні розладів сну і чоловікам, і жінкам потрібно консультуватися з лікарем про потенційний вплив порушень сну на сексуальний потяг і сексуальну функцію.

Як налагодити сон

Американський Національний фонд сну підрахував, що дорослій людині необхідно спати 7–9 год на добу. Однак, як з'ясувалося від недосипання страждає 45% населення світу. Поліпшити сон і відповідно сексуальне життя допоможе дотримання правил гігієни сну. Експерти в галузі сну рекомендують:

  • лягати спати й прокидатися приблизно в один і той же час, навіть у вихідні;
  • уникати алкоголю;
  • після 3 год дня не спати та не пити напої з кофеїном, обмежити куріння;
  • створити «сонні» звички (приймати теплу ванну чи душ, медитувати чи читати книжки у ліжку);
  • за годину до сну вимкнути всі екрани (телевізора, комп'ютера, смартфона).

Крім того, у спальні має бути темно та прохолодно. Якщо не вдається заснути приблизно протягом 10 хв, можна використовувати цей час для близькості з партнером, адже секс покращує сон, а сон покращує секс.

Також учені розповіли, чому слід засинати в один і той самий час. Дослідники вважають, що «сонна рутина» неймовірно корисна для нашого біологічного годинника.

До слова, секс із постійним партнером зменшує стрес і корисний для здоров’я серця, а чоловіки з сильним лібідо живуть довше: секс допомагає знизити ризик смерті – роз'яснення науковців.

Як відомо, секс – це не тільки приємна розвага, але й корисний для здоров'я акт, який може захистити від різних захворювань. Відомо, що статевий акт сприяє знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань та допомагає у боротьбі зі стресом – дослідники назвали цікавий спосіб зняти біль й зміцнити імунітет.

Зауважимо, заняття коханням допоможе підтримувати в тонусі деякі групи м'язів, а також покращує сон – чи дійсно секс корисний для здоров'я: дослідження вчених.

Читайте також: Українська науковиця вивела формулу чоловічого оргазму. Що нового вдалось дізнатись?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: