Як зробити мозок молодшим. Невролог назвала три принципи

Можна підтримати роботу мозку, завдяки декільком принципам
фото: ілюстративне

Вчені підрахували, що люди використовують мозок у середньому на 20%, тож він має величезний потенціал 

Мозок, як і все наше тіло, старіє. Це означає, що здорових клітин у ньому стає дедалі менше, і цей процес починається вже у 30 років. До того ж неможливо повернути час назад, і виправити вже завдану шкоду. Але мозок все одно можна омолодити. Більше того, це можливо в будь-якому віці, навіть у похилому. Таку думку висловила невролог Ольга Мілчарек, пише Onet.pl.

«Вчені вважають, що ми здатні омолодити мозок на п'ять років. Це справді багато», –  каже невролог доктор Ольга Мілчарек.

Ми повинні знати, що наш мозок досягає максимуму можливостей, коли нам близько 20 років. Це машина, що ефективно працює. 40 років – це умовний момент, коли старіння організму прискорюється, що стосується розуму. У мозку відбувається повільна втрата клітин а, отже, зв'язків між ними. «Просто чим старші ми стаємо, тим менше у нас клітин мозку – це неминучий процес», – зазначила невролог Ольга Мілчарек.

У нашому мозку є зв'язки, які ми не використовуємо щодня, або використовуємо рідко. Чим більше цих неактивних або недіючих точок, тим більше частина мозку не діє і, отже, слабша його нейропластичність.

У результаті, мозок працює дедалі гірше, погіршуються наші когнітивні здібності (включаючи пам'ять, увагу, логічне мислення – тобто те, що дозволяє нам досліджувати світ, набувати нових навичок та використовувати їх щодня). «Насправді регенерація мозку – це здатність використовувати можливості, які в ньому сплять. Ці можливості величезні», –  підкреслює невролог. 

«Вчені підрахували, що люди використовують мозок у середньому на 20% (іноді навіть на 15%)», – зауважує фахівець. Однак ми не користуємося лише певними областями. Ми використовуємо всі частини мозку, але не настільки, наскільки могли б. Згадані 20 % – це небагато. Хоча, з іншого боку, ми не змогли б запустити всі 100% його можливостей. Але 60-80% – цілком.

Зниження нейропластичності впливає на старіння мозку. Це означає, що ми все менше використовуємо його. «Все можна надолужити. Ми можемо запустити ці непрацюючі сполуки, тобто збільшити пластичність мозку і тим самим отримати доступ до його потенціалу», – зазначає Ольга Мілчарек.  Саме так ми омолоджуємо мозок, тому що активізуючи частини, які досі не функціонували, ми покращуємо його роботу.

Отже, що ми можемо зробити, щоб омолодити мозок п'ять чи більше років? Лікар каже про три основні принципи: 

1. Більше сну, щоб мозок пройшов через всі фази швидкого сну (нині є навіть годинник, який вимірює ці фази вночі). Фази глибокого сну дають нам глибоку нейрорегенерацію. Якщо її недостатньо, мозок неспроможна нормально функціонувати, він «застигає», активізація його нейропластичності, тобто досягнення його прихованого потенціалу, стає неможливою.

2. Рух, тому що він забезпечує необхідне надходження кисню до клітин мозку. «Я рекомендую швидку прогулянку тривалістю не менше 20 хвилин, три рази на тиждень. Серцевий ритм має бути не менше 120, тому що тоді ми можемо говорити про оксигенацію (рівень насиченості або сатурації гемоглобіну крові киснем – «Главком») центральної нервової системи», – каже лікар.

3. Навчання новому. Йдеться не про шкільне навчання, яке не у всіх викликає приємні асоціації. Здобуття знань і навичок може бути приємним.

«Навчання – це також відвідування нових місць, куштування нових страв, прослуховування нових музичних творів. Це просто спостереження та відкриття світу, набуття нового досвіду. Однак, якби мене запитали, чому найкраще вчитися, щоб омолодити мозок, я б сказала без вагань: вивчення мов. Якщо хтось цього не любить, він може хоч би почитати словник увечері», – рекомендує Мілчарек.

Нагадаємо,  багато людей не з чуток знають, що таке підвищений холестерин. Виявилося, що шоколад і ще низка продуктів здатні допомогти усунути цю проблему. Так, експерт із дієтичного харчування, лікар Сунні Патель у коментарі виданню Express назвав 10 найкращих, з погляду доказової медицини, продуктів для зниження високого рівня холестерину. 

За словами Пателя, холестерин – це своєрідна палиця з двома кінцями. Тоді як невелика кількість  речовин допомагає будувати структуру клітинних мембран і виробляти гормони, високий рівень поганого холестерину може означати погані новини для наших артерій.

Якщо кровоносні судини містять занадто багато холестерину, вони можуть засмітитися, що збільшує ризик виникнення проблем зі здоров’ям – від серцевих захворювань і до інсульту.

Читайте також: Соратник президента похвалився станом української медицини

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: