Які продукти швидко знизять холестерин? Лікар дав пораду

Проблему високого холестерину можна легко побороти
фото: iStock

Лікар пояснив які 10 продуктів можуть знизити рівень «поганого» холестерину

 Багато людей не з чуток знають, що таке підвищений холестерин. Виявилося, що шоколад і ще низка продуктів здатні допомогти уникнути цієї проблеми. Так,експерт із дієтичного харчування, лікар Сунні Патель у коментарі виданню Express назвав 10 найкращих, з погляду доказової медицини, продуктів для зниження високого рівня холестерину. 

За словами Пателя, холестерин – це своєрідна палиця з двома кінцями. Тоді як невелика кількість  речовин допомагає будувати структуру клітинних мембран і виробляти гормони, високий рівень поганого холестерину може означати погані новини для наших артерій.

Якщо кровоносні судини містять занадто багато холестерину, вони можуть засмітитися, що збільшує ризик виникнення проблем зі здоров’ям – від серцевих захворювань і до інсульту.

Найкращими продуктами для контролю рівня холестерину з погляду доказової медицини на його думку є:

1. Овес і цільні зерна, такі, як ячмінь, лобода, коричневий рис і цільнозерновий хліб

«Цілі зерна, такі як ячмінь, кіноа, коричневий рис і цільнозерновий хліб, також містять клітковину та поживні речовини, які підтримують здоров’я серця», – сказав лікар.

2. Жирна риба – скумбрія, сардини та форель

Холодноводна риба, така як лосось, скумбрія, сардини та форель, є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот. Доктор Суні зазначив: «Ви можете подумати, що вам потрібно повністю триматися подалі від жиру, намагаючись знизити рівень холестерину, але не всі жири однакові. Доведено, що омега-3 знижують рівень тригліцеридів і знижують ризик серцевих захворювань», – коментує він.

3. Горіхи

Як і в жирній рибі, жири, приховані в горіхах, можуть бути корисними для серця. Однак лікар закликав, вживати такі продукти в помірних кількостях.

4. Бобові

Від квасолі до сочевиці, бобові можуть запропонувати рівноцінну заміну тваринному білку з високим вмістом насичених жирів, які підвищують рівень поганого холестерину.

5. Фрукти і ягоди, такі, як яблука, апельсини, виноград, полуниця і чорниця

Вони дуже багаті на розчинну клітковину й антиоксиданти. Доктор Суні сказав, що вони чудово підтримують здоров’я серця.

6. Овочі багаті клітковиною та іншими поживними речовинами і є основним продуктом дієти, що знижує рівень холестерину.

Лікар порекомендував віддавати перевагу різним сортам, включаючи брокколі, моркву, шпинат, капусту та брюссельську капусту.  

7. Авокадо

Завдяки вмісту хороших мононенасичених жирів авокадо може зробити дві речі для холестерину. Цей маленький фрукт може допомогти підвищити рівень хорошого холестерину, а також знизити рівень поганого.

8. Оливкова олія 

Вона багата на мононенасичені жири й антиоксиданти і являє собою здоровішу альтернативу насиченим жирам під час приготування їжі або в заправках для салатів.

9. Соєві продукти

Від тофу до соєвого молока, соєві продукти містять рослинні сполуки, ізофлавони, які можуть допомогти знизити рівень поганого холестерину.

10. Темний шоколад із високим вмістом какао (70% і більше)

Він містить антиоксиданти та флавоноїди, які можуть мати позитивний вплив на здоров’я серця. «У той час, як печиво та тістечка зазвичай наповнені жирами та калоріями, що не є добрими новинами для вашого холестерину, темний шоколад у помірних кількостях може вважатися здоровим харчуванням», – переконаний він.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я підготувала нові рекомендації щодо вживання жирів і вуглеводів. Нові поради ґрунтуються на останніх наукових даних і містять рекомендації, спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику неінфекційних захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та деяких типів раку. Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Жири мають складати не більше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини. У харчуванні кожної людини від 2 років з-поміж жирів мають переважати ненасичені жирні кислоти (містяться у деяких видах горіхів, наприклад, волоських, мигдалі й арахісі, рослинній олія (соняшникова, оливкова), авокадо, лососі, оселедці, скумбрії, насіння соняшнику, льону, кунжун, гарбузове насіння тощо).

Читайте також: Фрукти і ягоди, які не можна їсти щодня. Дієтологи дали пораду

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: