Чи можна спати довше у вихідні? Учені виявили цікаву закономірність

фото: Pixabay

Додаткові одна-дві години сну в суботу чи неділю можуть уберегти від серцевих захворювань

Після виснажливого робочого тижня часто хочеться подарувати собі додаткові кілька годин сну у вихідні. Виявляється, що це не просто приємно, а ще й корисно, адже зменшує ймовірність серцевого нападу та інсульту. Таке відкриття зробили науковці Нанкінського медичного університету, пише Daily Mail.

Учені спостерігали за 3400 людьми, щоб дізнатися, як цикли сну впливають на здоров’я.

Виявилося, що ті, хто недосипав протягом тижня, але додавав собі хоча б дві години сну у вихідні, мали на 63% меншу ймовірність отримати серцевий напад або інсульт, аніж ті, хто цього не робив.

Група, яка не надолужувала недосип, мала набагато вищий рівень серцево-судинних захворювань.

Ба більше, попередні дослідження засвідчили, що понаднормові одна-дві години сну у вихідні дні можуть уберегти від ожиріння та депресії.

Китайські дослідники взагалі називають додатковий сон у вихідні питанням життя та смерті. На їхню думку, він і справді може запобігти розвитку інсультів, стенокардій і серцевих нападів у людей з коротким періодом сну в робочі дні тижня.

Зазначимо, що повноцінний сон становить від семи до восьми годин на добу для дорослої людини. А його нестача є однією з найважливіших передумов виникнення серцевих захворювань.

Сон допомогає нам зменшувати шкідливі впливи стресу на організм. Натомість недосипання підвищує в людини нервовість і в підсумку може збільшити ризик серцевих нападів та інсультів.

Нагадаємо, що людям, які мають проблеми зі сном, точно варто знати, що є дуже приємний спосіб покращити його. І для цього не обов'язково пити снодійне.

До слова, учені провели аналіз взаємозв'язку між атрофією мозку та тривалістю сну. Цей параметр було вибрано для аналізу, оскільки люди здатні контролювати свій режим сну. Результати нового дослідження здивували: виявилося, що невідповідність стандартним рекомендаціям щодо тривалості сну зовсім не призводить до несприятливих наслідків для мозку.

Читайте також: Учені розповіли, чому слід засинати в один і той самий час

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: