«Цей момент може виявитися історичним». Британія тестує протизаплідні пігулки для чоловіків

Чоловіки будуть приймати таблетки для контрацепції
фото: Freepik

Вчені заявили, що світ давно готовий до чоловічих протизаплідних препаратів 

У Великій Британії вчені протестують дію експериментальних негормональних протизаплідних для чоловіків на людях. Про це пише газета The Times.

Новий препарат отримуватиме група з 16 добровольців в англійському Ноттінгемі. Про перші результати дослідження стануть відомі навесні 2024 року. На добровольцях перевірять безпеку препарату, а до групи включені лише чоловіки, які пройшли процедуру вазектомії.

Вазектомія  – хірургічна операція, при якій проводиться перев'язка або видалення фрагмента сім'явивідних проток у чоловіків. Ця операція призводить до стерильності (нездатності мати дітей) при збереженні статевих функцій.

«Цей момент може виявитися історичним. Ми знаємо, що багатьох чоловіків цікавила можливість приймати протизаплідні таблетки, якби вони були доступні. І щоразу, коли я розповідаю про цю роботу жінкам, вони кажуть мені, що вже давно настав час»,  – заявила професорка Університету Міннесоти Гунда Георг, яка керувала розробкою препарату.

Вона нагадала, що останньою інновацією в галузі контрацепції стали протизаплідні пігулки для жінок, які з'явилися понад 60 років тому. Професор підкреслила, що світ готовий до чоловічих протизаплідних препаратів, а негормональний варіант буде правильним вибором з огляду на дані про побічні ефекти жіночої оральної контрацепції.

За словами розробників, новий препарат, який отримав назву YCT-529, у ході доклінічних випробувань запобігав настанню вагітності у мишей з 99% ефективністю, а також сприяв зниженню кількості сперматозоїдів у мавп. Вчені обіцяють 100% оборотність основного ефекту таблеток та відсутність побічних ефектів.

Дія речовини, що входить до препарату, заснована на блокуванні рецептора ретиноєвої кислоти, що позбавляє статеві клітини необхідного для вироблення сперматозоїдів вітаміну А. Раніше спроби створити протизаплідні таблетки для чоловіків зазнавали фіаско, зокрема через велику кількість побічних ефектів гормональних препаратів.

Читайте також: «Європейська Колумбія» скасовується? Як працюватиме український ринок медичного канабісу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: