Олегу Скрипці – 60. Біографія, скандали та цікаві факти з життя

фото: колаж glavcom.ua

Кар’єра музиканта Олега Скрипки почалася у 1986 році із заснуванням легендарного гурту Воплі Відоплясова

Лідер гурту ВВ Олег Скрипка сьогодні, 24 травня, святкує 60-річчя. «Главком» розповідає про початок творчого шляху музиканта, найцікавіші факти та скандали за його участі.

Біографія співака

Олег Скрипка народився 1864 року у місті Совєтабад Ленінабадської області Таджицької РСР (нині Таджикистан) в сім'ї українських переселенців. Мати Олега родом з маленького села на Курщині, а батько – з хутора на Полтавщині.

Здебільшого вихованням хлопчика займалася його мати Ганна Олексіївна, яка вчила його не тільки читати та писати, але й співати, танцювати, декламувати вірші. Дитинство Скрипки минуло у Мурманській області, Росія.

Початок творчої кар’єри

У 1986 році Скрипка закінчив Радіотехнічний факультет КПІ та заснував гурт Воплі Відоплясова. За рік ВВ став учасником київського рок-клубу, виступив на фестивалі Рок-парад та випустив пісню «Танці». З 1990 року починаються закордонні гастролі артистів – турне Францією та Швейцарією.

Олегу Скрипці – 60. Біографія, скандали та цікаві факти з життя фото 1
Олегу Скрипці – 60. Біографія, скандали та цікаві факти з життя фото 2
фото: з відкритих джерел

У 1991 Олег Скрипка разом з колективом потрапляє на програму культурного обміну до Франції, де артисти живуть та гастролюють країною п’ять років. Саме у Франції з’явились їхні перші диски – записи живих виступів. В одному з інтерв'ю Олег Скрипка зізнався, що саме життя у Франції дало йому зрозуміти, наскільки сильно він відчуває себе українцем та наскільки сильно сумує за домом.

У 2004 році Скрипка став одним із засновників фестивалю Країна мрій – культурний захід отримав назву на честь однойменної пісні та назви альбому гурту ВВ.

У 2007 році Олег Скрипка взяв участь у проєкті Танці з зірками – тоді він посів друге місце. У 2012 році його запросили у крісло журі проєкту Голос країни. Нова історія, згодом музикант став тренером проєкту «Голос. Діти».

Цікаві факти з життя Олега Скрипки

Майбутній співак у шкільні роки практично не мав друзів і був «білою вороною». Його не приймали в компаніях, оскільки Скрипка, з одного боку, добре навчався, а з іншого – мав важкий характер і часто встрявав у бійки. Співак згадує, що найкомфортніше йому було в музичній школі – там його оточували однодумці.

Замість музиканта Скрипка міг стати актором – у студентські роки він активно відвідував театральні заняття. Крім того, разом з трьома друзями музикант складав вірші, які зробили квартет популярним на весь університет КПІ. «У КПІ у нас був такий студентський театр, який ми назвали «Вымя», бо у нас було 4 учасники та ми були як 4 дійки у вимені, через нас культурне молоко текло, така була концепція. Ми були страшенно популярні у КПІ», – ділиться артист спогадами.

Скандальні висловлювання музиканта

Олега Скрипку неодноразово критикували через сексистські висловлювання. Зокрема, музикант робив скандальну заяву, порівнявши французьких жінок з українськими – за його словами, феміністки не мають поваги до чоловіка. Артист наголосив, що батьки повинні виховувати дівчат господинями та вчити їх поважати чоловіків.

Пізніше Скрипка заявив, що фемінізм та ЛГБТ впливають на рівень популяції. Він додав, що не проти представників та представниць цих спільнот, але сам виступає «за здорове суспільство». В одному з інтерв'ю музикант заявив, що чоловіки не захищені законом. Він також сказав, що красиві жінки «хамовито та холодно» поводяться з чоловіками та через це начебто стають жертвами насильства.

Співак запропонував сину влаштувати «тест-драйв» своїй дівчині, а не приводити додому на знайомство з батьками. Через такі погляди Скрипку критикують у соціальних мережах, однак він змінювати свою думку не збирається та заявляє: «Жінки – вони ірраціональні. Це хлопцям ще щось можна розказати, а жінці розказувати нема сенсу».

Особисте життя музиканта

Перша дружина Скрипки – француженка Марі Рібо, вони прожили разом сім років. Пара познайомилась після приїзду артиста в Париж на початку 1990-го.

«Вона була єдиною дівчиною, яка могла говорити англійською. Мені було цікаво її про все розпитати. Ми говорили, говорили… А потім наше спілкування перейшло в любов. Для мене завжди була важлива особистість, а Марі дійсно була дуже цікавою людиною», – розповідав Скрипка. За словами співака, ініціатором розлучення став він через те, що почуття минули.

Після повернення до України Олег познайомився із Наталею Сидь, з якою одружився. У цьому шлюбі у пари народилося четверо дітей – Роман, Устим, Олеся та Зоряна.

Олегу Скрипці – 60. Біографія, скандали та цікаві факти з життя фото 3
Олегу Скрипці – 60. Біографія, скандали та цікаві факти з життя фото 4
фото: з відкритих джерел

Де Олег Скрипка зараз

Після початку повномасштабного вторгнення сім'я Олега Скрипки ухвалила рішення залишатися в Україні. Співак в одному з інтерв'ю зазнався, що у нього навіть покращилися стосунки з дружиною.

«Моя сім'я підтримала мене і вирішила залишитися в Києві. Стосунки покращилися, тому що біда нас об'єднала і ми реально один одного підтримуємо. Велика кількість сімей виїхала, чоловіки залишилися в Україні, а сім'ї десь у Європі… Це дуже важко», – зазначив співак.

Скрипка продовжує виступати як в Україні, так і за її межами. З нагоди 60-річчя музикант запланував грандіозний концерт в Stereo Plaza, де 25 травня гурт Воплі Відоплясова збереться в повному складі.

Читайте також: «Треба, щоб кожна людина вирішувала, воювати чи не воювати»: Скрипка висловився про мобілізацію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: