Сьогодні народний День кота та кішки: чому саме 17 лютого

Українці трошки частіше заводять котів, ніж собак
фото з відкритих джерел

Це не офіційне або державне, а скоріше громадське свято

Сьогодні відзначають Європейський день кота. World Cat Day святкують щорічно 17 лютого з 1992 року. Це не офіційне або державне, а скоріше народне свято. Його засновницею уважають журналістку Клаудію Ангелетті, яка працювала в журналі Tuttogatto.

Вибір дня був пов’язаний з лютим саме тому, що цей період знаходився під знаком Водолія, який характеризується в італійській культурній традиції, як знак вільних і незалежних духів. Справа в тому, що за часів інквізиції, особливо кішок та котів чорного кольору, активно винищували, вважаючи їх помічниками злих сил.

Італія є домом для більш ніж 2,5 мільйона бродячих кішок, з основними ареалами проживання у Римі, Турині, Неаполі та Мілані. На підтримку Дня кота в Італії стали організовуватися численні дискусії, конференції, в тому числі фотовиставки, збори коштів, щоб допомогти бездомним тваринам. Потім ідея стала поширюватися і по інших європейських країнах.

Особливу популярність свято отримало у Польщі, де у цей день проводять різноманітні акції на підтримку котів. Малі пухнастики мають привід для святкування й в Україні, адже коти популярніші у нас за своїх «традиційних суперників» – собак. Про це йдеться у дослідженні компанії Kantar TNS. Дослідники провели опитування 7 000 респондентів, віком 12-70 років, на всій території України. Результати показали, що в цілому по Україні 48% респондентів мають котів, а 44% – собак.

Читайте також: Бріжит Макрон виграла суд про наклеп, що вона народилася хлопчиком

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: