Як живе знаменита одеська п’ятірня, яка виїхала з України під час вторгнення

Восени діти пішли до школи
фото з відкритих джерел

Багатодітна одеситка з шістьома дітьми знайшла тимчасовий прихисток в Потругалії

Оксана Кобилецька – мама єдиної в Україні п’ятірні, як і багато інших українських мам, з початком російського вторгнення вирішила вивезти дітей в безпечніше місце. Вже понад рік велика родина мешкає в Португалії.

Спочатку мама з шістьома дітьми (у Оксани є ще старша дочка) та бабусею дітей, яка з народження п’ятірні допомагає дочці, з Одеси подалися до Молдови, куди їх запросила подруга Кобилецької. «Спершу думала, що у нашому будинку з підземним паркінгом, і квартира у нас на першому поверсі, ми у відносній безпеці. Тим більше знайомих чи родичів в інших країнах у нас не було, і грошей теж, – розповідала Оксана в одному з інтерв’ю. – Але зателефонувала подруга, яка виїхала до Кишинева раніше, і запропонувала допомогти».

Оксана зібрала найнеобхідніші речі, посадила Дашу, Сашу, Дениса, Влада, Давида, старшу доньку Алісу та свою маму Олю в машину та поїхала. У Молдові Оксана познайомилася з волонтерами, які допомогли їй з дітьми дістатися Португалії. Родині допомогли з перельотом та надали безкоштовне житло. Оксана каже: не очікувала, що в Португалії така велика українська діаспора.

Кобилецька веде в мережі свій телеграм-канал «Одеська п’ятірка», де розповідає про португальські будні родини. Мама з синами та дочками багато подорожує країною. Восени діти пішли до школи. «У молодшої школи окрема будівля та режим, – пише Оксана в телеграм-каналі. – У всіх по чотири уроки на день по годині кожен. У першому класі всього три дисципліни: португальська, математика та суспільствознавство. У третьому у старшої Аліси ще англійська. У класі – по 20-26 дітей».

На початку квітня жінка чи не вперше за останній час згадала публічно про колишнього чоловіка. Як багато писали свого часу ЗМІ, чоловік Оксани залишив родину після народження дітей та навіть відмовлявся визнавати їх, щоб не платити аліменти.

«Сьогодні спілкувалася з мамою дівчинки, з якою мої товаришують у школі, – розповідає баатодітна українка. – Дивувалась, що португальці не особливо відрізняються від наших чоловіків. Моя співрозмовниця була заміжня за місцевим, а коли  народила, він незабаром свистнув. Незважаючи на те, що при розлученні був договір про аліменти та зустрічі з дочкою, він зник і не париться. Працює нелегально, аби аліменти не платити. Знайомо? Щось нагадує? І такі історії тут трапляються не раз».

Оксана каже, що діти дуже хочуть додому: «Ми дуже сумуємо за Одесою, це наш дім. Звичайно, дуже хочеться скоріше повернутися до нього. Я дітям пояснювала, що Росія на нас напала і зараз удома небезпечно. Так само зараз кажу, що поки що вдома війна і бути там небезпечно, ми не можемо повернутися».

Читайте також: Велика людина. Арестович показав родича, який може безкарно бурчати на всю родину

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: