Зникла скульптура Родена і тисячі експонатів: відомий музей оскандалився

Бронзова версія скульптури Родена знаходиться у Лодоні
фото: Wimereux Tourisme

Музей Глазго не може знайти скульптуру Огюста Родена вартістю декілька мільйонів євро

Об'єднання музеїв найбільшого міста Шотландії Глазго (Glasgow Museums) не може встановити місцезнаходження близько 1750 предметів, до яких входить гіпсова скульптура Les Bourgeois de Calais («Громадяни Кале») Огюста Родена. Вартість втраченого шедевра оцінюється в £3 млн ($3,624 млн), пише ВВС.

Благодійна організація, яка керує міськими музеями, заявила: скульптура була пошкоджена після того, як була виставлена на загальний огляд після Другої світової війни. Glasgow Life підтвердив, що скульптура наразі значиться як «нерозташована».

Відомо, що гіпсова версія була виставлена ​​в парку Келвінгроув ще у 1949 році для виставки «Скульптура під відкритим небом» разом з іншою роботою Родена «Сен-Жан де Батист». Офіційні особи стверджують, що Les Bourgeois de Calais зазнала пошкоджень під час цієї виставки, і після цього її місцезнаходження невідоме. Інша скульптура, під назвою «Сен-Жан де Батист», зберігається в Ресурсному центрі музеїв Глазго (Museums Resource Centre).

Паризький Comite Rodin, який обліковує та каталогізує роботи Родена, описав втрату як «абсолютно ганебну». Джером Ле Блей, директор Comite Rodin, сказав: «Ми втрачаємо трохи людяності, коли втрачаємо витвір мистецтва».

«Музеї можуть мати 100 тисяч експонатів, тому іноді речі падають або губляться під час транспортування. Мистецтво часто знищується під час військових дій – це життя, – але коли воно зникає внаслідок неправильного поводження або неналежного управління людьми, це надзвичайно ганебно. Дійсно дуже розчаровує виявити, що Глазго втратило мистецтво такого значення та важливості», – зазначив Джером Ле Блей. 

Гіпсову скульптуру «Жан д`Ер» один із міських музеїв придбав у самого автора у 1901 році. Вона входить до скульптурної групи «Громадяни Кале», створеної Роденом на замовлення мерії французького міста у 1889 році на честь одного з трагічних епізодів Столітньої війни між Англією та Францією. У 1346 після тривалої облоги Кале ватажок англійців Едуард III обіцяв припинити облогу, якщо шість іменитих городян погодяться пожертвувати своїм життям. Саме цим городянам присвячено скульптурну групу Родена. Жан д`Ер несе ключі від міста.

Родену за французьким законодавством можна було виконати копії гіпсової скульптури. Було виконано кілька копій із бронзи, які з'явилися у багатьох містах світу, включаючи Париж та Лондон. Бронзова версія скульптури в натуральну величину займає почесне місце в садах будівлі парламенту в Лондоні.

Нагадаємо, музей «Ермітаж Амстердам» у столиці Нідерландів змінив назву. Для того, щоб не виникало жодних асоціацій із Росією, музей тепер називатиметься H'ART. Про це пише  Artforum.

Нідерландський музей, що спеціалізувався на російському мистецтві, вдруге змінює ім'я, ще більше дистанціюючись від країни-агресора.

Заснований у 2009 році центр «Ермітаж-Амстердам», у 2022 році перейменувався на Dutch Heritage Amsterdam, а тепер оголосив про іншу, вже третю назву. На цей раз вона звучить як H'ART Museum. Нове ім'я уже використовується починаючи з 1 вересня.

Читайте також: Олігарх Абрамович сховав найбільшу колекцію сучасного мистецтва – The Guardian

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: