Вчені виявили новий негативний вплив куріння

Дослідження підтвердило, що куріння може сприяти збільшенню відкладень «нездорового» жиру
фото: Unsplash

Вчені виявили, що куріння провокує відкладення небезпечного вісцерального жиру в ділянці живота

Нове дослідження науковців демонструє, що куріння може сприяти накопиченню черевного жиру, зокрема особливо небезпечного для здоров'я, вісцерального. Про це пише Addiction.

Порівняно з тими, хто не курить, курці зазвичай мають меншу вагу, однак у них більше жирових відкладень в області живота, включаючи внутрішній або вісцеральний жир. Він вважається найбільш небезпечним типом жирової тканини через глибоке розташування в організмі, де генерує токсини, що провокують хронічні запалення, підвищення рівня глюкози в крові та пошкодження судин. Це може призвести до розвитку кардіоваскулярних захворювань, діабету, інсульту та деменції.

Нове дослідження куріння

Вчені з Копенгагенського університету підтвердили, що куріння може сприяти збільшенню відкладень «нездорового» жиру. Для оцінки причинно-наслідкового зв'язку між курінням і накопиченням жиру дослідники застосували метод менделівської рандомізації та аналізували дані раніше проведених досліджень, що містять інформацію про людей, що курять, і розподіл жиру в їхніх тілах.

Використовуючи бази генетичних даних, дослідники однозначно визначили гени, які відносяться до куріння та розподілу жиру в організмі, а потім простежили, як люди, які несуть ці гени, схильні до жирових відкладень. Дослідники також врахували інші фактори, такі як споживання алкоголю та соціально-економічний стан.

Куріння сприяє накопиченню жиру

Висновки дослідження свідчать про те, що початок куріння та збереження цієї звички можуть призвести до накопичення жиру в ділянці живота. Аналіз показав, що в основному це вісцеральний жир.

Медики відзначили, що колишні дослідження були схильні до спотворень, і тому використали вдосконалений дизайн, заснований на даних про генетичні варіації. Дослідники побачили, що куріння, імовірно, призводить до накопичення жиру незалежно від соціально-економічного статусу, вживання алкоголю, наявності синдрому дефіциту уваги або схильності до ризикованої поведінки.

Нагадаємо, у разі алкогольного отруєння потрібно зробити розчин, який допоможе викликати блювоту, приймати препарати-сорбенти лікарка не радить. Лікар-нарколог Юлія Шевцова розповідає, що потрібно випити 1,5 літра теплої води з невеликою кількістю соди, солі і цукру, і викликати блювоту. Якщо стан людини буде дуже важким для неї, потрібно звернутися у швидку допомогу.

Читайте також: Вчені розповіли, які звички «вбивають» імунітет

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: