Новий смертельний вірус виявлено поблизу Антарктиди

На новий вид пташиного грипу страждають пінгвіни
фото із відкритих джерел

Daily Star: британські вчені знайшли потенційно смертельний вірус у пінгвінів

Вчені британського Агентства з охорони здоров'я тварин і рослин виявили потенційно смертельне захворювання на пташиний грип у королівських пінгвінів поблизу замерзлих берегів Антарктиди. Про це пише Daily Star. 

За даними газети, вірус H5N1 виявили на острові Південна Георгія після того, як у жовтні 2023 року загинуло кілька птахів породи бурий поморник.
Як з'ясували фахівці, раніше вірус був помічений у слонових і хутрових тюленів і навіть поширився на антарктичних крячок і мандрівних альбатросів. Тепер хворобу підхопили п'ять королівських пінгвінів на південному узбережжі Південної Георгії та п'ять пінгвінів-генту з Пташиного острова. Хворі птахи були обстежені вченими у Великій Британії, у Міжнародній референс-лабораторії з пташиного грипу у Вейбріджі.

Експерти побоюються, що взимку, коли пінгвіни притискаються один до одного, ситуація може погіршитися. Вони вважають, що вірус могли принести птахи, які прилетіли з Південної Америки. Зазначається, що, незважаючи на мінімальні ризики для здоров'я людей, вірус загрожує унікальним екосистемам Антарктики.

Взимку, коли пінгвіни притискаються один до одного, ситуація із віруслом може загостритись
Взимку, коли пінгвіни притискаються один до одного, ситуація із віруслом може загостритись

Нагадаємо, учені Единбурзького університету вивчили 743 різних сімейства вірусів і дійшли висновку, що 70 із них можуть спровокувати наступну пандемію. Дослідники виявили, що більшість найнебезпечніших збудників інфекцій поширюються серед людей та еволюціонують окремо від вірусів тварин. Вони вважають, що результати роботи також допоможуть з'ясувати причини хвороби X, про яку регулярно попереджає Всесвітня організація охорони здоров'я.

Згідно з результатами дослідження, нові людські віруси з епідемічним потенціалом пов'язані з іншими вірусами, що передаються людині. Вчені зауважили, що віруси, що передаються від людини до людини, та патогени, якими можна заразитися від тварин, розвиваються окремо. При цьому виявляється все більше вірусів, що виникають поза людським середовищем, і шляхом їхнього відсіву дослідники мають намір звузити список вірусів із найбільшим потенціалом пандемії серед людей.

Читайте також: Уряд дозволив проводити щеплення в аптеках

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: