Психотерапевт розповів, як впоратися із тривожністю

фото з відкритих джерел

У ситуації невизначеності важливо знайти баланс між тим, щоб не відмовлятися від планування, але одночасно бути готовими свої плани змінювати

Через повномасштабне вторгнення РФ українці живуть в умовах постійного стресу. Щоб легше впоратися зі змінами настрою та тривожністю, можна зміцнити свою стресостійкість.

Львівський психотерапевт і дитячий психіатр Олег Романчук розповів, як можна це зробити, пише «Українська правда».

Він підкреслив, що стійкість має п'ять основних компонентів:

Цінності. Спочатку, стійкість – це про цінності.

«Моя колега-психолог працює з військовими, які перебувають на ротаціях. Перед їхнім відправленням на передову вона провела зустріч з ними. Воїни розповідали, що розуміють про ризик загибелі, але для них існує щось набагато цінніше за власне життя – це добробут їхніх дітей та процвітання вільної та щасливої України. Цей епізод становить ілюстрацію того, як цінності можуть надати людям неймовірної сили», – пояснив він.

Дії. Найефективніший засіб подолання складних моментів – діяти для досягнення перемоги, діяти відповідно до власних цінностей. Це не про просте перебування в новинах і хвилювання за майбутнє. Справжня сила полягає в праці, волонтерстві та вихованні дітей. Кожна людина має своє власне місце в цьому процесі.

Корисне мислення. Мислення служить навігаційною картою для наших дій. Воно може бути нашим другом, якщо допомагає обирати правильний шлях, або ворогом, якщо спонукає до неправильних виборів.

«Мої друзі, на початку повномасштабної війни, переїхали з Києва до Львова, був ризик, що їхній будинок зруйнований, і вони не могли дізнатися про це. Вже у 2014 році вони переїхали з Донецька до Києва, розпочавши нове життя спочатку. Замість того, щоб упасти духом і питати: «Чому це сталося знову?», вони змогли змінити своє мислення на більш корисне. Вони сказали собі: «Ми вже один раз пережили подібне і знову зможемо це зробити. Головне, що ми разом, і головне, що ми живі і маємо один одного». Це приклад того, як корисне мислення може допомогти пережити труднощі», - розповів він.

Регуляція енергії. Емоції не є проблемою, натомість вони надають значення подіям, постачають енергію для реакцій і передають наші потреби іншим. Важливо навчитися майстерно користуватися цією енергією. Проте іноді емоції можуть тривати надто довго або їхній спосіб вираження може бути некорисним, тому потрібно знайти способи регулювати цей процес.

Стосунки. Коли ми налагоджуємо міцні міжособистісні зв'язки, наша індивідуальна стійкість збільшується завдяки колективній міцності.

Розвиваючи ці п'ять компонентів, ми зміцнюємо свою власну стійкість.

Раніше повідомлялося, що для осіб, хворих на діабет, контроль рівня цукру в крові є важливим аспектом забезпечення стабільного здоров'я. Деякі продукти харчування можуть тимчасово знизити рівень цукру в крові та покращити самопочуття. 

До слова, експерти розповіли, що таке вечірня прокрастинація і як з нею боротися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: