Експерти розповіли, що таке вечірня прокрастинація і як з нею боротися

малюнок

Коли часу на себе не вистачає, багато хто намагається надолужити втрачене, відкладаючи сон на пізніший час

Фахівці назвали прокрастинацію нічним ворогом продуктивності. Дізнайтеся про труднощі із засинанням та кілька простих стратегій, які допоможуть вам лягати спати вчасно.

Що таке прокрастинація перед сном

Вечір. Робота та домашні справи зроблено. Ви готуєтеся до сну, але тут вирішуєте подивитися одну серію серіалу, перевірити соціальні мережі чи почитати книгу. В результаті одна серія переростає в три, перший розділ розтягується до середини книги, і о третій годині ночі ви виявляєте, що дивіться навіщось відео на YouTube «Як відкрити консерви без ножа», притому, що вставати потрібно о 7:30. Таке явище називається нічною прокрастинацією. Вперше його описав біхевіорист Флоор Крусе з Утрехтського університету (Нідерланди). За його визначенням, нічна прокрастинація – це рішення відкласти сон без вагомих причин.

Наслідки відкладання сну

Багато досліджень показали, що відсутність якісного безперервного сну має вирішальне значення підтримки як фізичного, і ментального здоров'я. Нічне неспання провокує зниження вироблення мелатоніну, що допомагає підтримувати біологічні ритми нашого тіла, що може призвести до збоїв у роботі всього організму. При недосипанні людині буває складніше зосередитися, падає продуктивність, вона стає дратівливою, нервовою, тривожною і гостріше переживає стрес.

Також відсутність повноцінного відпочинку впливає на метаболічні процеси, що призводить до набору зайвої ваги  послаблює імунітет, внаслідок чого в організмі частіше виникають запальні процеси. Також може постраждати серцево-судинна система.

Причини труднощів із засинанням

Зволікання зі сном є поширеною проблемою, що може призвести до таких проблем, як недосипання, виснаження та загальне зниження працездатності. Багато людей страждають від прокрастинації, і хоча причини можуть бути різними, деякі з найпоширеніших причин включають спроби впоратися зі стресом або перепрацювання, бажання спілкуватися та почуватися більш продуктивним увечері.

Спробуйте бути послідовними

Один із найкращих способів боротися з прокрастинацією – розробити послідовний режим засинання ввечері. Встановіть для себе певний час і дотримуйтесь його щодня. Це привчить організм природним чином відчувати себе готовими до сну щовечора в один і той самий час. Подякуйте собі за те, що ви дотримуєтесь розпорядку дня, винагородивши себе чашкою трав’яного чаю, короткою медитацією, читанням або кількома хвилинами відпочинку під улюблену музику.

Раніше дієтологи назвали вісім продуктів можна вживати без побоювання, тому що вони зміцнять імунітет і допоможуть швидше заснути.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: