Кров москаля. Гурт Kazka порадив гарну заміну шампанському на новорічні свята

Фото: прес-служба телеканалу Дом

Олександра Заріцька каже, що цю традицію навіть оспівали з Монатиком в пісні

Олександра Заріцька та Дмитро Мазуряк з гурту Kazka розповіли, як надихають виступи перед військовими, коли порозумілися щодо гуцульських традицій і діалекту та який український напій краще вживати на свята замість шампанського.

Музичний колектив неодноразово виступав перед бійцями ЗСУ. Якщо військові чекають таких зустрічей для емоційної підзарядки, то виконавці отримують від цього інші «дивіденди». У «Тихому вечорі з Оленою Кравець» музиканти розповіли, що кожен виступ перед воїнами для них особливий.

«Кожен концерт у військових назавжди в душі. Я пам'ятаю, що нам якось давали наливку, яка називалась «Кров москаля» і ще були «Мізки москаля». І я пам'ятаю, що просто випила і «пішла», – зізналась Олександра Заріцька.

У свою чергу, Дмитро Мазуряк зауважив, що кожен виступ дуже надихає, і кожного разу дуже важливо розуміти, що ця «культурна підзарядка» бійцям теж потрібна.

«Найбільше мені запам'ятовується реакція військових. Ти виходиш на сцену – співаєш, граєш і розумієш, що це сприймається. Вони всі аплодують. Стоїть чоловік з автоматом, він прийшов тільки з чергування, попри втому він тобі плескає. І в кінці концерту усвідомлюєш, що вони надихають нас, а не ми їх», – сказав Дмитро Мазуряк.

У новорічному випуску програми кожен гість пропонував нові традиції святкування. Так, учасники гурту Kazka розповіли про напій, якій українці можуть вживати замість шампанського і навіть подарували його ведучим.

«Це домашня айвова наливка. У гуцулів є своєрідна культура споживання алкоголю. Ми п'ємо з однієї чарки. В контексті ковіду – це не дуже прикольно, але ми п'ємо з однієї чарки. Це таке відсилання на люльку миру або щось подібне. Тобто ми всі п'ємо з одної посудини й кажемо «П'ю до тебе», тим самим бажаючи всього найкращого, – розповів  Дмитро Мазуряк. Артист уточнив, що це і є справжня гуцульська новорічна традиція. – Коли ми п'ємо, ми сидимо в колі, я кажу: «П'ю до тебе», і наступний, до кого я кажу, відповідає: «Пий здоров». І я п'ю, передаю йому далі, і так по колу».

Олександра Заріцька додала, що цю традицію навіть оспівали: «Діма Монатік надихнувся цією ідеєю від нашого Діми, й ми спільно записали пісню. У тексті є фраза «П'ю до тебе», і всі кажуть – «Пий здоров».

Також Дмитро Мазурок розповів про співанки, які дуже популярні на Гуцульщині, і є ціла культура їхнього виконання, коли люди збираються разом за одним столом. «Співанки співають всі. Їх співають постійно, коли ми десь за столом набуваємося. Мені дуже подобається гуцульське слово «набуватися» – це «бути тут і зараз», «бути у моменті» – їсти, пити, набуватися. І коли ми зустрічаємось, ми цінуємо оцей момент контакту, і ми співаємо. Бо що ще українцям разом за столом робити? Тільки співати. І ми співаємо різних співанок, на різну тематику. Є порядні співанки, а є й не дуже», – зізнався Дмитро Мазуряк.

Сьогодні, співанки, гуцульський діалект та домашні наливки – неодмінні атрибути гурту Kazka. Але на початку існування проєкту через це між учасниками гурту виникали непорозуміння. Олександра Заріцька зізналася, що на початку кар'єри вони дуже сварилися. «Доходило до того, що я одного разу зламала йому великий палець. І наступного дня він дуже смішно грав на сопілці – в нього палець був догори. Щоб нормально грати далі концерт, Діма заклеїв у сопілці один отвір скотчем», – розповіла Олександра Заріцька.

Читайте також: Меладзе вперше прокоментував істерику росіян через його слова «Героям слава»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: