Як не набрати зайві кілограми на різдвяні свята? Учені знайшли вихід

Учені радять усвідомлено підходити до планування святкового застілля
фото: Pixabay

Недавнє дослідження показало, що під час одного застілля людина може спожити приблизно 6 000 калорій

Часто період зимових свят асоціюється не лише з подарунками та приємним дозвіллям із рідними, а ще й із застіллям. Жирна їжа може не просто принести зайві кілограми, а й навіть зіпсувати враження від свята. Однак недавно вчені виявили ефективну тактику харчування, яка дасть змогу забути про набір ваги у святкові дні. Про це пише Times Now.

Недавно було проведено захопливе дослідження наших гастрономічних звичок під час святкових урочистостей, особливо на Різдво і Новий рік. Дослідники виявили, що лише за один день Різдва люди можуть спожити приблизно 6 000 калорій. Щоб уникнути переїдання, учені дали кілька порад.

Фізичні навантаження

Одна з головних рекомендацій – підтримувати фізичну активність під час свят. Причому це не обов'язково мають бути виснажливі фізичні навантаження. Навіть легкі вправи у щоденному графіку чи тривалі сімейні прогулянки можуть покращити ситуацію. Однак і високоінтенсивні інтервальні тренування також заслуговують на увагу, адже ефективно і швидко спалюють калорії.

Усвідомлене харчування

Усвідомлене харчування передбачає уповільнення темпу, смакування кожного шматочка та увага до сигналів організму про голод і ситість. Такий підхід дає змогу не переїдати, а навпаки – насолоджуватися святковим застіллям.

Водний баланс

Пити достатню кількість води надзвичайно важливо не тільки для загального здоров'я, а й для контролю ваги в період свят. За словами дослідників, найчастіше те, що здається голодом, насправді є лише спрагою. Тому склянка води може відбити у вас бажання зробити зайвий перекус.

Планування святкового застілля

При плануванні святкового столу дослідники пропонують надавати перевагу більш здоровим інгредієнтам. До прикладу, пісні білки, цільні злаки і велика кількість овочів можуть зробити страви ситними, але не такими калорійними. А замість висококалорійних добавок покращити смак страви можуть трави і спеції.

Також важливо зробити повноцінний прийом їжі або перекус ще перед святковою вечіркою. Учені також наголошують на помірному вживанні алкоголю, оскільки він сприяє надмірному споживанню калорій.

Якісний сон

Наостанок дослідники радять подбати про якість вашого сну. Достатній відпочинок життєво важливий для контролю ваги. А нестача сну, навпаки, може порушити роботу гормонів, які регулюють відчуття голоду, що призводить до переїдання.

До слова, окрім застілля, зимовий період також часто асоціюється зі смачним глінтвейном. Фармацевтка розповіла, що насправді помірне вживання цього напою може не лише не нашкодити, а й принести користь для здоров'я через властивості багатьох його складників.

Читайте також: Дієтологи назвали п’ять харчових звичок, які згубно впливають на здоров’я

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: