Чи корисний глінтвейн і скільки напою «дозволяють» випити лікарі

Вино може знизити кров'яний тиск і рівень поганого холестерину
фото з відкритих джерел

Червоне вино позитивно впливає на серцево-судинну систему

Усі звикли вважати, що алкоголь шкідливий для здоров'я. І це так, але як же бути із зимовим напоєм глінтвейном, який так хочеться іноді дозволити собі у цій святковій метушні. Про вживання глінтвейну з користю йдеться у матеріалі Express.

Фармацевт Дебора Лі розповіла, що насправді помірне вживання глінтвейну може не лише не нашкодити, а й принести користь для здоров'я через властивості багатьох його складників.

Передусім річ у головному інгредієнті – червоному вині, яке позитивно впливає на серцево-судинну систему. За словами фахівчині, вино може знизити кров'яний тиск і рівень поганого холестерину.

Лі також пояснила, що червоне вино має високий вміст поліфенолів, особливо ресвератролу, який є потужним антиоксидантом, і який покращує функцію ендотелію – клітин, що вистилають стінки кровоносних судин і змушують судину стискатися або розслаблятися.

Також Лі навела у підтвердження своїх слів дані дослідження 2005 року, яке охоплює 69 здорових чоловіків і жінок у віці 38-74 років, їх попросили пити упродовж 4 тижнів: червоне вино, або воду + таблетки виноградного екстракту, або воду і половину дози таблеток винного екстракту або воду з таблетками екстракту винограду.

За результатами експерименту встановлено, що споживання вина сприяє збільшенню рівня корисного холестерину на 11 – 16%, тоді як в інших групах цього ефекту не спостерігалося.

Інші корисні інгредієнти глінтвейну:

  • кориця містить коричний альдегід, який є потужним судинорозширювальним засобом;
  • вітамін С в апельсинах і лимонах є потужним антиоксидантом;
  • імбир діє як природний блокатор кальцію, розслабляючи гладку мускулатуру стінок кровоносних судин і сприяє їх розширенню;
  • гвоздика містить евгенол, який має протиракові властивості;
  • зірчастий аніс – це потужний антиоксидант, з безліччю антибактеріальних, противірусних та протигрибкових властивостей.

Щоб отримати користь для здоров'я, Лі рекомендує пити глінтвейн час від часу і в невеликих кількостях. Не варто пити за раз більш як два келихи червоного вина по 175 мл. Водночас ми наголошуємо, що медична спільнота вважає, що безпечної дози алкоголю для здоров'я не існує.

Зауважимо, спиртне впливає на обмін речовин в організмі, викликаючи різноманітні фізіологічні зміни, які сприяють збільшенню ваги. Варто зауважити, що надмірне вживання спиртного може призвести до розвитку алкогольної жирової хвороби печінки. Цей розлад розвивається, коли печінка обростає жиром в результаті надмірного вживання алкоголю. Через це вона може запалюватися та пошкоджуватися, що призводить до різноманітних проблем зі здоров'ям, зокрема збільшення ваги – надмірне вживання алкоголю може мати несподівані наслідки.

Як відомо, навіть помірне споживання спиртного шкодить і може спричинити ранню смерть: вчені розвіяли популярний міф про алкоголь.

Раніше повідомлялося, що вчені визначили безпечні дози алкоголю для різного віку.

Крім того, немає нижньої межі, до якої випивка не завдає шкоди – алкоголь шкідливий у будь-яких кількостях. Внесок спиртного у порушення структури мозку вчетверо вищий, ніж дія зайвої ваги на сіру речовину – вчені дослідили вплив алкоголю на мозок: нові результати вражають.

Читайте також: Вживання алкоголю може пришвидшити розвиток невиліковної хвороби (дослідження)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: