Телескоп James Webb показав унікальний знімок найдальшої зірки Всесвіту

Еарендел є масивною зіркою типу В, яка вдвічі гарячіша за наше Сонце та приблизно в мільйон разів яскравіша
Фото: NASA

Космічний телескоп продовжив спостереження за найдальшою зіркою, яку коли-небудь виявляли у віддаленому Всесвіті протягом першого мільярда років

Американське Національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) поділилося кольоровим знімком сектора далекого космосу, де знаходиться Еарендел - одна з найвіддаленіших відомих зірок. Ця інформація була оприлюднена пресслужбою NASA.

Зірка Еарендел розташована в галактиці Сходу Сонця (Sunrise Arc) в галактичному скупченні WHL0137-08. Дослідники вважають, що Еарендел випромінювала світло під час першого мільярда років після Великого вибуху, і за 12,9 мільярда років це світло досягло Землі.

 Скупчення галактик WHL0137-08 має вигляд червоної смуги в нижній правій частині зображення
Скупчення галактик WHL0137-08 має вигляд червоної смуги в нижній правій частині зображення
фото: NASA

У той час як інші об’єкти в галактиці з’являються кілька разів через гравітаційне лінзування, Еарендел виглядає лише як одна точка світла навіть на інфрачервоному зображенні Вебба з високою роздільною здатністю. Виходячи з цього, астрономи встановили, що об’єкт збільшено щонайменше в 4000 разів, і тому він надзвичайно малий – найдальша зірка, яку коли-небудь виявляли, спостерігали через 1 мільярд років після Великого вибуху. Попередній рекордсмен найдальшої зірки був виявлений Хабблом і спостерігався приблизно через 4 мільярди років після Великого вибуху. 

Інша дослідницька група за допомогою Вебба нещодавно ідентифікувала зірку з гравітаційними лінзами, яку вони назвали Квіллур, червону гігантську зірку, яку спостерігали через 3 мільярди років після Великого вибуху.

Такі масивні зірки, як Еарендел, часто мають  супутників. Астрономи не очікували, що Вебб виявить будь-яких супутників Еарендела, оскільки вони будуть так близько один до одного і нерозрізні на небі. Однак, спираючись виключно на кольори Еарендела, астрономи вважають, що вони бачать натяки на холоднішу червонішу зірку-компаньйон. Це світло було розтягнуто внаслідок розширення Всесвіту на довжину хвилі, більшу, ніж можуть виявити прилади Хаббла, і тому його можна було виявити лише за допомогою Вебба.

У березні 2022 року було оголошено про відкриття зірки за допомогою космічного телескопа Hubble. Після цього телескоп James Webb виявив інші далекі зірки, використовуючи метод гравітаційного лінзування. Проте жодна з цих зірок не знаходиться на такій відстані, як Еарендел.

Наразі астрономи аналізують дані спостережень приладу Webb NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) за галактиками Sunrise Arc та Earendel, які забезпечать точні вимірювання складу та відстані до галактики.

«Дослідна група з обережністю сподівається, що це може стати кроком до ймовірного виявлення однієї із зірок першого покоління, що складається тільки з необроблених компонентів Всесвіту, створених унаслідок Великого вибуху, – водню й гелію», – додали в NASA.

Раніше повідомлялося, що вчені з Університету Оттави в Канаді провели дослідження і дійшли висновку, що наш Всесвіт може бути вдвічі старшим, ніж вважалося раніше

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: