Учені назвали, коли будуть зорепади – дати

Метеорний потік Персеїди вже почався 17 липня і триватиме до 24 серпня
фото з відкритих джерел

Зоряний дощ – природне явище, під час якого на нічному небі можна побачити численні метеори

Найочікуваніша літня подія для всіх астрономів-любителів – метеорний дощ Персеїди. Але є й інші метеоритні дощі, які є такими ж разючими та несподіваними, а пік досягається між 26 липня та 17 серпня. Коли місячне сяйво не буде заважати, ви можете спостерігати та насолоджуватися нічними видовищами. Про те, коли зорепади пройдуть до кінця літа, повідомляє Space.

Метеорний потік (зорепад, зоряний дощ) – природне явище, під час якого на нічному небі можна побачити численні метеори, що летять ніби з однієї точки на небосхилі. Здебільшого, це явище є періодичним, триває від декількох днів до декількох тижнів і спостерігається щороку приблизно в один і той же час.

Каприкорніди

Пік цього метеорного потоку буде зафіксований 26 липня. Проте з 10 липня яскраві метеори можна спостерігати один за одним. Вони будуть до 15 серпня. 

Дельта-Аквариди

Пік спостерігається 29 липня, але деякі метеорити з цього потоку можна побачити з 12 липня. За годину можна спостерігати 20-30 падінь метеорів. Зорепад можна спостерігати до 19 серпня.  

Аустриніди

Пік метеорного дощу припаде на 31 липня, але буде доступний вже з 15 липня по 20 серпня. Цей дощ найчастіше зустрічається в Південній півкулі, де в атмосфері згорає в середньому п’ять метеорів на годину. Потрібно мати на увазі, що наша країна розташована в північній півкулі.  

Альфа-Каприкорніди

Початок цього метеорного потоку було зафіксовано 3 липня. Його пік припадає на 2 серпня і закінчується 15 серпня.

Для жителів північної півкулі зорепад буде особливо дивовижним. Метеорити залишають дуже довгі та яскраві сліди під час падіння. Однак у серпні очікується яскравий Місяць, що дещо ускладнить спостереження за зірками, що падають. Альфа-Каприкорніди є фрагментами комети 169P/NEAT. Вчені кажуть, що метеорний потік утворився приблизно 3000-5000 років тому.  

Йота-Аквариди

Хоча цей метеор потік маленький і слабкий, він також може вразити тих, хто дивиться на нічне небо. Побачити його можна буде з 25 липня по 15 серпня. Пік буде шостого серпня, очікується шість метеорів на годину. Спостерігати за цими метеорами слід вночі.

Персеїди

Цього року Місяць не завадить повноцінно спостерігати за цим метеорним потоком. Метеорний потік Персеїди вже почався 17 липня і триватиме до 24 серпня. Пік спостерігатиметься в ніч на 13 серпня, до 50 метеорів на годину.  

Каппа Цигніди

З 3 по 28 серпня можна спостерігати останній метеорний дощ літа 2023 року. Його пік припаде на 17 серпня. Хоча за годину очікується падіння лише трьох метеоритів, їх надзвичайна яскравість вражає. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: