Дощ із комет: астрологи помітили на Сонці рідкісне явище

Під час дощів на Сонці спостерігається короткочасне, але інтенсивне освітлення, яке змушує зоряний матеріал підійматися
фото: Solar Orbiter

Атмосфера Сонця, значно тонша за атмосферу Землі

Астрономи спостерігали падіння комети на Сонце: це було як дощ. Вони не утворювали довгих хвостів при падінні, а миттєво згорали в атмосфері. Про це повідомляє Space.com з посиланням на доповіді під час Національної астрономічної зустрічі.

«Якби люди були інопланетними істотами, здатними жити на поверхні сонця, ми б постійно отримували нагороду від дивовижних краєвидів падаючих зірок, але нам потрібно було б стежити за своїми головами», – повідомив фізик з Нортумбрійського університету в Лондоні Патрік Антолін.

Коли космічний пил, каміння або невеликі уламки астероїдів летять над Сонцем, вони на великій швидкості вриваються в атмосферу, спалахують і створюють смуги світла. Фактично, плазмові краплі падають на поверхню з неймовірною швидкістю.

Це пояснюється тим, що атмосфера Сонця, значно тонша за атмосферу Землі. Тому зоряний пил не повністю вигорає повністю.

Дослідження було виконане з поміччю космічного корабля Європейського космічного агентства Solar Orbiter. Він помітив їх, коли проходив на відстані всього 49 мільйонів кілометрів від Сонця. Це навіть ближче, ніж орбіта Меркурія.

Зонд, оснащений чутливою камерою, спостерігав, як газ під цими корональними потоками нагрівається та стискається приблизно до мільйона градусів. Це явище тривало лише кілька хвилин і стало результатом падіння згустків.

Дослідження було виконане з поміччю космічного корабля Європейського космічного агентства Solar Orbiter
Дослідження було виконане з поміччю космічного корабля Європейського космічного агентства Solar Orbiter
фото: Solar Orbiter

«Внутрішня сонячна корона настільки гаряча, що ми ніколи не зможемо дослідити її на місці за допомогою космічного корабля. Однак Solar Orbiter обертається досить близько до Сонця, щоб він міг виявляти невеликі явища, що відбуваються в короні, такі як вплив дощу на корону.  Це дозволяє нам отримати дорогоцінний непрямий зонд коронального середовища, який має вирішальне значення для розуміння його склад і термодинаміка», – зазначив Антолін.

Дані показали, що під час дощів на Сонці спостерігається короткочасне, але інтенсивне освітлення, яке змушує зоряний матеріал підійматися, створюючи ударні хвилі, які знову нагрівають газ у короні.

Вчені вважають, що це відкриття наближає нас до розуміння того, чому атмосфера Сонця гарячіша за його ядро.  

Астрономи додали, що на Землі для зірок, що падають характерні яскраві хвости. Вони утворюються внаслідок тертя в атмосфері, що нагріває матеріал метеорита та перетворює тверду речовину на газ. Цей процес називається абляцією.

Абляція не відбувається на сонці. Це тому, що у зірки є потужні магнітні поля в короні, які витягують газ із цих згустків і запобігають утворенню яскравих хвостів.  

Читайте також: Загроза з космосу: надмасивна чорна діра направила свої струмені на Землю (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: