Театральний фестиваль у Німеччині було присвячено темі війни в Україні (фото)

Локацією для міжнародного театрального братства став міський театр Дюссельдорфа D-haus Dusseldorfer Schauspielhaus
фото: Düsseldorfer Schauspielhaus

Квитки на всі дні були розкуплені ще до відкриття

У німецькому Дюссельдорфі пройшов театральний фестиваль «Fokus Ukraine 777 Tage Днiв Days», повністю присвячений війні в Україні, повідомив Укрінформ.

У його програмі представлено близько двох десятків тематичних вистав, створених за період повномасштабних бойових дій Росії в Україні, як провідними українськими колективами, так і театральними діячами Польщі, Білорусі, Естонії та Німеччини.

Квитки на всі дні були розкуплені ще до відкриття. Причому, як наголосив співкоординатор проєкту Стас Жирков, 80 відсотків глядачів – німці. І це дуже важливий результат.

Для українців квитки на всі вистави фестивалю коштували 1 євро. Крім того, у програмі було безліч відкритих безплатних заходів. Для малюків працював книжковий кінотеатр з українськими казками.

Квитки на всі дні були розкуплені ще до відкриття
Квитки на всі дні були розкуплені ще до відкриття
фото: Düsseldorfer Schauspielhaus

Бургомістр Дюссельдорфа Штефан Келлер, виступаючи на відкритті, наголосив на важливості фестивалю в умовах жорсткого протистояння з агресором, що прагне повного знищення української ідентичності та культури, як основного її носія. При цьому Келлер закликав присутніх продовжити всебічнішу підтримку України.

Генеральний консул України в Дюссельдорфі Ірина Шум подякувала бургомістру, а також земельному уряду NRW за активну та послідовну підтримку України. У тому числі й у справі підготовки даного фестивалю – без неї він не зміг би стати таким масштабним.

Для українців квитки на всі вистави фестивалю коштували 1 євро
Для українців квитки на всі вистави фестивалю коштували 1 євро
фото: Düsseldorfer Schauspielhaus

За словами Ірини Шум, також важливим є те, що «фестиваль, по суті, є шоу-кейсом українських театрів. Тобто він не лише розповідає мовою культури про те, що відбувається в Україні, а й дає можливість нашим театрам продовжувати свою діяльність у нових форматах, на нових майданчиках».

Відповідаючи на запитання, якій аудиторії більше адресований фестиваль: німецькій чи українській, генконсул зауважила, що важливими є обидві, кожна по-своєму.

«Українцям, які опинилися під час війни за кордоном, треба дати можливість відчути себе вдома. У цьому сенсі театр надзвичайно важливий як один зі способів, шляхів, роботи з травмою. Щодо німців, то здебільшого це постійні глядачі цього театру, який є тут дуже важливою культурною інституцією. Тому є великий шанс на рівні культурної дипломатії за допомогою мови театру впливати емоційно на цю важливу аудиторію. Викликати рефлексію та емпатію, показавши не статистику, а живі персональні історії, прагнення сучасних українців. Тим самим допомогти нашим німецьким друзям зрозуміти, чому українці так запекло борються проти агресора. Чому для українців немає альтернативи Свободі? Чому Свобода – понад усе. І мені здається, що в цьому проєкті це дуже відчувається», – сказала вона.

Додамо, що гостинним будинком для міжнародного театрального братства став міський театр Дюссельдорфа D-haus Dusseldorfer Schauspielhaus, колектив якого з початку війни активно виступив на підтримку України, надавши одну зі своїх сцен для творчих пошуків українським театральним діячам.

Нагадаємо, Український інститут опублікував програму вітчизняного павільйону на 60-й міжнародній мистецькій виставці Венеційської бієнале. Українські митці покажуть своє бачення, присвячене актуальним глобальним викликам – війні, екологічним катастрофам, міграції та іншим важливим темам.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Культурний вплив імперії на українське самовизначення
Як українська культура стала паливом для російської літератури
Ольга Гришина – володарка театральної премії «Київська пектораль» за найкращу жіночу роль у 2023 року
Велике інтерв'ю з зіркою серіалів Ольгою Гришиною. Про довгу розлуку з театром і гучне повернення Інтерв’ю
Франція обговорює введення військ в Україну, але кількість солдатів поки ще остаточно не визначена
«Новини реально сенсаційні». Нардеп зробив заяву щодо відправки французьких військ до України
Акторка разом із пораненими бійцями знялася для благодійного календаря – гроші з його продажу підуть на реабілітацію військових з ампутаціями
Порноакторка підтримала військових з ампутаціями та розділила мережу на два табори
Хвилюватися треба тим українцям, що мають на банківських рахунках понад $250 тис
Тривога серед біженців. Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн
Бундесвер отримає нові системи ППО
Німеччина вирішила озброїтись новими системами ППО Patriot
За словами речника Держдепу США, Франція є давнім союзником США
Відправлення військ до України. США відповіли, чи підтримують Францію у цьому питанні
Швейцарське видання проаналізувало усі чотири можливих гіпотетичних сценарії розгортання французьких військ в Україні
Швейцарське видання назвало чотири варіанти розміщення французьких військ в Україні
Литва підпише у квітні договір з Rheinmetall про будівництво заводу
Збройовий концерн Rheinmetall побудує ще один завод в Європі
Дата публікації новини: