Відомий російський журналіст про Росію: Настав час муд#ків

Антон Долін з дружиною та дітьми
фото з відкритих джерел

Кінокритик Антон Долін, що виїхав з сім'єю до Латвії, каже, що найважливіше зараз перемога України

Відомий російський журналіст та телекритик Антон Долін на своїй сторінці в Фейсбук написав пост, який присвятив подіям, які перевернули його життяя догори дригом. Після початку російської аресіїї в Україні Долін з сім'єю виїхав до Прибалтики.

«Сьогодні рівно півроку, як ми поїхали. Сталося це через тиждень після початку війни, за досить драматичних обставин, в які не хочеться занурюватися.

Декілька коротких міркувань на честь проміжної дати.

1. Нескінченна подяка Латвії. Для мене важливо написати це тут: за півроку життя в країні, з якою мене пов'язують невиразні спогади дитинства, кілька друзів та нинішня робота (журналіст працює у виданні «Медуза»), ми не зіткнулися не те, що з дискримінацією, але з жодним косим поглядом чи недобрим. словом. Тільки тепло, ввічливість, інтерес, множинні пропозиції допомоги.

2. Запаморочливий феномен, до якого не можу звикнути. Я поїхав, щоб не мовчати. При цьому головне, чого навчаюсь в останні півроку,  – велике мистецтво мовчання. Не з кожного питання треба мати свою думку, тим більше не з кожного – її висловлювати. Чужий біль – найкращий вчитель.

3. Спостерігаючи зсередини і з боку за нескінченним театром взаємного засудження, я тверджу собі котрий місяць: нікого ніколи не засуджувати. Ні тих, хто виїхав, ні тих, що залишилися, ні навіть привілейованих. «Що, прямо нікого?». Так, нікого. І Путіна-Шмутіна з різноманітними Шойгу? Так, і їх. Від мого засудження нічого не зміниться. Рівень білизни мого пальта визначається лише вчинками, не риторикою на фейсбуці. А проклинати я постараюся про себе і сам вирішу, кого. Сподіваюся на справжній суд, вірю в нього (сьогодні в мене вийде стаття про це, такий збіг). Буде потрібно – сам перед ним постану.

4. На початку війни я сказав собі, що настав час мудаків. В широкому сенсі. Нині вони тріумфують. Говорять, кричать, самовиражаються. Минув час, і я прийшов до іншого формулювання. Ми живемо під час унтер-офіцерських вдів. Люди, які чинять підлості і говорять гидоти з дурницями, карають самі себе. Інтернет запам'ятає усі. Немає гіршого покарання, ніж те, що люди визначають для себе, навіть цього не розуміючи. Тому жодної агресії в момент чергового розчарування я не відчуваю. Тільки смуток.

5. Дякую небесам, що жодна важлива мені людина – ні в сім'ї, ні серед друзів, – не підтримала цієї клятої війни (мама Антона – відома російська поетеса та бард Вероніка Доліна – ред.).

6. Моя професія і робота здавалися мені в перші місяці війни абсолютно марними та непотрібними. Та й зовсім неможливими. Але відгук глядачів та читачів (особливо українських) був настільки безпосереднім та сильним, що вони мене переконали. Вдячний за це невимовно.

7. Це найскладніший і найважчий рік у моєму житті. Грунт пішов з-під ніг і не повернувся. Дякую близьким, що вони поряд.

8. Відчуваю пекучий сором за те, що відбувається. Не розумію, як це можна робити предметом обговорення. Сором, як і кохання чи біль, це почуття, його просто відчуваєш. До нього неможливо примусити його важко прогнати. При цьому, ясна річ, це не сором за те, що я росіянин/російський. Що може бути дурнішим за сором за своє громадянство чи національність? Росія – моя батьківщина, іншої я не маю і не буде.

9. А ось чим я пишаюся, то це тим, що перебуваю в команді «Медузи». Зустрічаю і проводжу з їхніми новинами щодня. Вірю, що ми робимо важливу справу.

10. Що найважливіше? Найпростіше питання. Найважливіша перемога України. Тоді і Росія (нарешті) буде вільною. Мабуть, у цьому все».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: