Патріотка чи ватниця? Колега Ніни Матвієнко розказав про «світоглядну хворобу» співачки

8 жовтня пішла з життя легенда української сцени – Ніна Матвієнко
фото з відкритих джерел

Сашко Лірник: Не була Ніна ватницею чи ворогом

Народна артистка України Ніна Матвієнко потрапила під негативний психологічний вплив Московського патріархату, унаслідок якого робила неоднозначні заяви. У цьому переконаний її колега – відомий казкар Олександр Власюк, відомий як Сашко Лірник. Він написав допис про «світоглядну хворобу» співачки у Facebook.

Лірник зазначив, що не хотів писати про дивацтва покійної Матвієнко, але змушений. Казкар знав її особисто ще з 1989 року.

«Ніна була нашою українською душею. Її пісні підтримували українців в лихі часи совка. Вона була талантом і душею українства. Чого варта лише «Пропала Грамота» і «Золоті ключі». Її виконання стрілецьких пісень відкрило для мене цілий пласт патріотичної культури, про яку я мало що знав. Ну і інше таке ж. Саме з її «бульбашки» почалася Незалежність у 90-х роках. Я це бачив і був учасником того. Але час ішов і життя складна річ.

Десь після 2000 року у Ніни з‘явилися проблеми. Назву це хворобою. Реально. Це не була зміна світогляду. Це була хвороба, помножена на промивку мізків», – зауважив колега артистки.

Казкар розповів, що йому довелося разом зі співачкою їздити по Канаді – було святкування 150-річчя еміграції українців. Лірник та Матвієнко разом їздили в потязі, відкривали пам‘ятник Шевченка та багато й довго розмовляли. Тоді колега артистки був шокований, наскільки вона змінилася. Жінка несла маячню та незрозумілі дурниці, що неабияк здивувало Лірника.

«Це дійсно була інша людина. Вибачте, дійсно хвора. Таке враження, що говорила чужими словами маячню. Вона щиро вірила у те, що розказувала. Це було тяжко слухати. Всі оточуючі робили вигляд ніби нічого не сталося. А вона розказувала, що в Софіївському соборі відкопали гробницю княгині Ольги й приховали від людей. А княгиня Ольга виявилась живою і спала тисячу років в домовині наповненій медом. А як її розбудили, то вона почала проповідувати і навчати. І тільки невелике коло обраних має доступ до цієї великої Істини і Таємниці. І Ніна долучена до цього сакрального дійства, стала однією з обраних», – написав казкар.

«Я зрозумів тоді  і ви зрозумійте), що Ніні, що називається, промили мізки. Це і є хвороба. Не була Ніна ватницею чи ворогом. Я не знаю цієї технології, чи це гебешна, чи релігійна, але результат дало. Точнісінько так, як промили мізки Гоголю (його духовник), як Василь Жданкін зав‘яз у московському патріархаті, як і інші приклади», – додав Лірник.

Колега Матвієнко зазначив, що на співачку вплинула психологічна зброя, яку московська церква навмисно направила саме на неї – видатну особу, за якою йдуть маси. Лірник переконаний, що артистку зазомбували, тож вона не витримала.

«Ви повинні зрозуміти, що людина захворіла. Не була Ніна ні ворогом, ні ватницею, ні зрадником. Це психічна хвороба, яка створена штучно. Людина – жертва технологій. Тому не виклинайте пані Ніну. Краще пожалійте, і згадайте те добре що вона робила. Добре вона робила сама. А лихе – то вкладені в голову чужі думки», – наголосив казкар.

«Ніна померла. Я згадую її пісні і голос. І щиро жалію її через те, що з нею сталося. Спробуйте зрозуміти. Ви воюєте не з Ніною-людиною, а тим жахливим конструктом, який вклали в неї», – зазначив Лірник.

Патріотка чи ватниця? Колега Ніни Матвієнко розказав про «світоглядну хворобу» співачки фото 1
Патріотка чи ватниця? Колега Ніни Матвієнко розказав про «світоглядну хворобу» співачки фото 2

Цікаво, що син Матвієнко – Іван – постригся в ченці, коли йому було 33 роки. 12 років він жив у Криму, де служив у бахчисарайському Свято-Успенському монастирі. Там він жив до окупації Криму Росією. Згодом він переїхав до Ніжина на Чернігівщині. Так він перейшов до Православної Церкви України із Московського патріархату.

Син Ніни Матвієнко – Іван
Син Ніни Матвієнко – Іван
фото з відкритих джерел

Зауважимо, раніше Матвієнко війну на сході України назвала не патріотичною, а братовбивчою, критично та емоційно висловлювалася на адресу влади.

Також у січні 2015 року Матвієнко на «17 каналі» брала участь у телемості Київ – Донецьк «Коли чекати на мир?», де з боку так званої ДНР у ньому брали участь бойовики.

Крім того, Народна артистка України не відвідувала українських військовиків на сході, оскільки спочатку була проти війни між Україною і Росією. Артистка не знайшла потрібних пісень і не змогла змиритися з тим, що буде співати тільки одній стороні, при тому, що народи обох країн – брати: «Ні разу я не їздила. Була два рази в Слов'янську. Я не знала, що їм співати. По-перше, я не хотіла цієї війни, я протестувала. Одним співати, а другим не співати? І ті, і ті – брати».

Нагадаємо, 8 жовтня пішла з життя легенда української сцени, Народна артистка України Ніна Матвієнко. 10 жовтня їй виповнилося б 76 років. Причини смерті жінки наразі невідомі.

Народну артистку Матвієнко проведуть в останню путь цієї середи, 11 жовтня. Попрощатися з легендою української музики прихильники та друзі зможуть з 11 до 13 години у Національній філармонії України за адресою: Володимирський узвіз, 2.

Раніше президент Зеленський висловив співчуття рідним і близьким Народної артистки України Ніни Матвієнко. Також мер столиці Кличко висловив співчуття у звʼязку зі смертю Народної артистки України та Почесного громадянина міста Києва Ніни Матвієнко. 

Чимало українців та колег артистки публікували співчутливі дописи в пам’ять про легендарну співачку, віддавали шану її таланту. Однак були й такі, хто в день смерті артистки наважився закидати їй сепаратизм та ватні погляди. Зокрема, пригадали, що Ніна Матвієнко називала російсько-українську війну братовбивчою, не виступала в зоні АТО і навіть проклинала захисників України. Тим часом, історик і журналіст Едуард Андрющенко оприлюднив у мережі документи, котрі свідчать, що КДБ стежив за Ніною Матвієнко через проукраїнську позицію.

До слова, Ніна Матвієнко від початку повномасштабного вторгнення їздила країною з благодійними концертами, виступала і в бомбосховищах, і у шпиталях.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: