У Лаврі заспівали про москаля, який «скоро знайде смерть»: у мережі спалахнув скандал

Скріншот відео
фото з відкритих джерел

Керівництво заповідника пояснило, чому зрада відміняється

В соцмережах поширили відео концерту, який відбувся на території Києво-Печерської лаври. Деякі користувачі соцмережі стверджують, що то був рок-виступ, що, на їх думку, в церкві неприйнятно. Про це пише ТСН.

«У Трапезному храмі, де відбувся концерт, проходили служби. В цій частині церкви люди сповідалися. А коли було у храмі повно людей, то й ця частина завжди була заповненою. Храм – це дім молитви, і там має бути тиша, спокій, це місце усамітнення і розмови з Богом. Бачити, що тепер там відбувається, дуже боляче. Невже у нас мало майданчиків, де можна влаштовувати дискотеки. Храм – це дім Божий», – пишуть у коментарях під відео.

На ситуацію відреагував один із керівників Нацзаповідника Костянтин Крайній. За його словами, це був благодійний концерт у День Соборності України, який провів відомий лірник та очільник гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко  із використанням старовинних та сучасних інструментів.

«Йдеться про трапезну палату. Це місце, де монахи їли, а не молилися. Тобто є палата, а при ній – церква. Вони розділені між собою дверима. Тут, хто хоч трошки розуміється на історії та мистецтві, бачить, що це – не храм. Це – палата, в якій монахи самі колись проводили свої засідання», – розповів  Костянтин Крайній.

Посадовець впевнений, що такі звинувачення створюються для того, щоб нагнітати ситуацію: «Компаніченко співав ті пісні, з якими зараз бійці йдуть у бій, співав про сучасну війну. Пісні не рокові, а звичайні українські колядки. Було дуже багато бійців ЗСУ, загалом біля 300-400 людей. Нічого крамольного та кримінального в цьому немає. Цей захід був ініційований заповідником. Деякі люди спеціально нагнітають істерію».

На концерті, зокрема, було виконано пісню «Слава нашим ЗСУ», яка виконується на лірі. В композиції є такі слова: «Йдемо в бій на москаля. Слава Богу, слава Іссу, слава нашим ЗСУ!», «Ще жива козацька мати, ми ладуємо гармати. Чує враг смертельний страх, москаля зітрем на прах», «Ллєм ворожу кров, як воду, за свободу, за свободу. Йдемо в бій за рідний край, Геть москалю, утікай», «Йде москаль у нашу хату, добувати й грабувати. Відчуватиме ганьбу, знайде скоро смерть свою. А прецінь чека їх тлінь, буде тут Москві Амінь», «І дивують цій країні, збройним силам України. Бог всміхається здаля, і Ісус благословля». Ймовірно саме ці слова зачепили прихильників співів про «матушку-Русь».

Раніше «Главком» писав, що у Лаврі пролунала щедрівка «Роди, Боже, жито!»: найцікаве про особливу пісню.

Читайте також: Повалій заявила, що Путін позбавить світ від нацизму, з яким вона «безпосередньо зіткнулася»

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: