Поливаний понеділок: традиції, заборони, вітальні листівки

фото з відкритих джерел

Сьогоднішній день відкриває Великодній тиждень, у якому кожен день з давніх часів мав свою назву

Сьогодні, на другий день Великодня віряни відзначають Поливаний понеділок. Цей день завжди вважали особливим, вірили, що вода, здатна здійснювати дива. Понеділок називається Поливаним або Волочильним.

Обливаний понеділок відкриває Великодній тиждень, у якому кожен день з давніх часів мав свою назву. Понеділок є поливальним, у вівторок – купалища, середа – хороводниця, четвер – Навський, п'ятниця – прощена, субота – хороводниця, неділя – поминальна.

Колись в Поливаний понеділок хлопці обливали незаміжніх дівчат водою, щоб ті швидше вийшли заміж. Дівчата запрошували парубків до святкового столу, а ще дарували писанки на знак вдячності.

Колись наші предки вірили, що вода у пасхальний понеділок може зцілювати, оздоровлювати й дарувати щастя. Тому в цей день обливають одне одного не лише молоді, а й всі охочі. Вважається, що цей ритуал приносить багатство та удачу тому, кого обливають. Це світлий і позитивний день, тому його заборони не суворі.

Що не можна робити 17 квітня:

  • Сумувати та думати про погане.
  • Лаятися, сваритися, злитися.
  • Не можна важко працювати та займатись домашніми справами.

Після тривалого посту можна побалувати себе чимось смачним, думати про хороше та спілкуватися з рідними та близькими.

Цього дня заведено ходити один до одного в гості з гостинцями. Така традиція існує не лише в Україні, а й у Польщі, Угорщині, Чехії та Словаччині. 

Читайте також: Камалія, яка заявила про розлучення з чоловіком-мільярдером, виклала знімки, де вони знову разом

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: