Зірці 90-х Левку Дурку – 75. Біографія та цікаві факти з життя співака

Леонтій Бебешко з дружиною Лідією
фото Facebook

У 1989 році Левко записав першу свою пісню «Їду в Югославію» завдяки допомозі брата Володимира, професійного звукорежисера і аранжувальника

Сьогодні, 17 червня, виповнюється 75 років українському співаку та шоумену Леонтію Володимировичу Бебешку, більш відомому під псевдонімом Левко Дурко. «Главком» розповідає про початок творчого шляху музиканта та найцікавіші факти з його життя. 

Співака та шоумена з нагоди його 75-річчя вже привітав його брат, відомий український  музичний продюсер, звукорежисер та аранжувальник Володимир Бебешко.

«Левку Дурку –75 років! Що тепер робити? Я знаю! Буде 76 скоро!», – написав продюсер у соцмережі Facebook і опублікував світлину брата-ювіляра. 

Леонтію Бебешку виповнилося 75 років
Леонтію Бебешку виповнилося 75 років
фото: Володимир Бебешко, Facebook

Біографія співака

Леонтій Бебешко народився 17 червня 1949 року в місті Стрий на Львівщині. Закінчив Стрийський сільськогосподарський технікум, диригентсько-хорове відділення Дрогобицького музичного училища, заочно – Львівський інститут фізкультури, викладав у спортивній школі, працював музикантом у ресторанах, на весіллях.

Початок творчої кар’єри

Левко Дурко
Левко Дурко
фото з відкритих джерел

У 1989 році завдяки допомозі свого брата Володимира, професійного звукорежисера і аранжувальника, записав першу свою пісню «Їду в Югославію» (Левкові тоді виповнилося 40, і він був музикантом у гурті «Віка» братової Вікторії Врадій). Взявши сценічне ім'я «Левко Дурко», Леонтій почав співпрацювати зі «Студією Лева», де записувалися і видавалися його перші три альбоми. У Канаді вийшла дитяча платівка «Веселі пригоди Левка Дурка».

Володимир Бебешко, Віка Врадій та Леонтій Бебешко в 1989 році виступали у складі гурту «Сестричка Віка»
Володимир Бебешко, Віка Врадій та Леонтій Бебешко в 1989 році виступали у складі гурту «Сестричка Віка»
фото з відкритих джерел

Пісні Левка Дурка співали й інші виконавці – Віктор Морозов, Ірчик зі Львова, Віталій Сачок. Наприкінці 1995 року лейбл НАК випустив CD-збірник Левка Дурка «Супер хіти», а за рік свіжий альбом «Дівчино, вишли листа», ще за рік – «Весілля під столом»; кілька касет випустила також дрогобицька студія «Фенікс». Надалі Левко перейшов на створення пісень для дітей – найкращі з них увійшли до компакту «Казки Левка Дурка».

Леонтій Бебешко поставив собі за мету здійснити проєкт по створенню дитячої музичної студії для обдарованих дітей та для дітей-сиріт, з незаможних сімей – і досяг її. У 1997 році Міжнародний фонд «Відродження» протоколом виконавчого комітету № 74 від 22.12.97 р. визнав проєкт «Підтримаймо талант» (керівник Л. Бебешко) одним з найкращих. Це дало можливість залучити до занять співом не тільки дітей Стрийського сиротинцю, де артист частий гість, а й проводити різні благодійні заходи для дітей та молоді на базі цієї студії.

Працюючи з дітьми, Леонтій Бебешко навчає їх створювати індивідуальні сценічні образи, розвиває творчу думку. Зокрема, вечори-шоу «Двійників» народилися завдяки саме Леонтію Бебешку. Левко є постійнийним членом журі регіональних фестивалів дитячої пісні «Цвіт папороті», духовної пісні «З Христом кожну мить», всеукраїнського фестивалю дитячої пісні «Надія», «Кришталевий жайвір» (м. Тернопіль), «На крилах дитинства» (Львів), «Захід-21 століття» (Івано-Франківськ), «Джаночка-співаночка» (Львів), «Зірки на сцену» (Київ).

Цікаві факти з життя Левка Дурка

Всі необхідні для кар'єри навички брати Леонтій та Володимир Бебешки успадкували від батька – керівника художньої самодіяльності, який з раннього дитинства залучав їх до музики.

«Батько Володимир був людиною веселою, знав багато пісень, міг поставити танець, керувати хором. Ми з молодшим братом цьому вчилися і допомагали йому як «оркестр Бебешка»: батько на акордеоні, я – на піаніно, а брат – на барабанах. Виступали з 5-6 класу, репетиції були вдома. Мама Гєна (Євгенія) була просто весела від природи жінка, яка підтримувала все, що ми робили, - згадує Левко. - Проживши чимале життя, ми досі дивимося на все з оптимізмом. І не тільки собі, а й іншим даруємо надію - в піснях, музиці, якихось проєктах».

Особисте життя музиканта

Левко Дурко та його кохана дружина Лідія
Левко Дурко та його кохана дружина Лідія
скриншот відео

Леонтій Бебешко одружений з жінкою, яка майже на 30 років молодша за артиста. Лідія Бебешко народилася 4 жовтня 1978 року у місті Стрий на Львівщині, має сценічний псевдонім Аеліта. Вона – співачка та телеведуча.

У пари є донька Ірина Тарнавська-Бебешко, яка народилася у 1996 році.  

Коментуючи 29-річну різницю у віці із дружиною, артист заявив, що «знав, на що йде». За словами Левка Дурка, на запитання, чи є обраниця його дочкою, він відповідає, що це онука. «Моє справжнє кохання і опора сьогодні. Я без Лідусі не можу. Вона і на сцені, і в хаті», – розповів артист.

До 1990 року брати Бебешки грали в клубах, ресторанах і на весіллях. У 1979 році їх вперше запросили до Калінінграду грати у філармонії та на секретних військово-морських базах. Гастролі продовжилися в Казахстані, Узбекистані, Таджикистані та Москві, але коли дирекція спробувала відправити їх до Сиктивкару в січневі -50 °C, музикантам довелося написати заяву на звільнення. 

На початку 2000-х Бебешко з дружиною спробували вкоренитися в Києві, але в столиці йому погано писалося: не вистачало натхнення і «підказок з вулиці».  

За останньою інформацією, Левко Дурко живе у Львові і продовжує створювати пісні. Не всі з них жартівливі: з початком війни у 2014 році в його репертуарі з'явився й інший матеріал. «Я маю данину віддати як артист, як громадянин. Загибель генерала Кульчицького, якого підбили на вертольоті [в Слов'янську], дуже мене вразила. Писав і про донорство крові. Я не афішую, не кричу, який я патріот, але маю ці пісні для себе, і коли потрібно де-небудь, можу їх заспівати», – пояснює він.

Нагадаємо, лідер гурту ВВ Олег Скрипка 24 травня 2024 року відсвяткував 60-річчя. «Главком» розповів про початок творчого шляху музиканта, найцікавіші факти та скандали за його участі.

До слова, народна артистка, співачка Ірина Білик поділилася з фанатами планами на найближче майбутнє. Виконавиця обіцяє перевидати свої культові альбоми. Про це вона розповіла на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Володимир Бебешко: В Україні треба померти, щоб тебе визнали

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: