Легенда кіно Софі Лорен святкує 90-річчя

Лорен перша лауреатка премії «Оскар» за найкращу жіночу роль у фільмі іноземною мовою
фото: Главком

Американський інститут кіномистецтва вніс її ім’я до списку 25 найвидатніших актрис в історії кіно

Сьогодні, 20 вересня, святкує свій ювілей італійська діва Софі Лорен: їй виповнилося 90. Вона одна з останніх кінозірок Золотого віку Голлівуду. Іменинниця є володаркою почесних премій багатьох кінофестивалів. А також є власницею почесного «Оскара» (1991) з формулюванням «за фантастичну кар’єру та культові ролі».

Софія Віллані Шіколоне народилася 20 вересня 1934 року в Римі позашлюбною дитиною акторки.

Жила в злиднях у бідній частині Неаполя. Мати, попри важке дитинство, зуміла розбудити та розвинути в ній рішучість і великі амбіції. Вона хотіла, щоб Софія досягла того, що не вдалося їй. Вперше Софія стартувала у конкурсі краси в 14 років і здобула титул «Принцеси морів». Після цього мати забрала її до Рима.

Легенда кіно Софі Лорен святкує 90-річчя фото 1
фото з відкритих джерел

Їй пророкували успішну кар`єру моделі, та 1950 року 16-ти річну Софі помітив відомий продюсер – Карло Понті. Він був зачарований її красою і запропонував співпрацю.

Саме Понті відкрив Софі Лорен як актрису. Він не просто став для неї наставником і знімав у своїх картинах. А й допоміг вивчити іноземні мови, найняв особистого стиліста, оплатив уроки акторської майстерності та етики. Навіть псевдонім – Лорен придумав він. 

 Карло Понті та Софі Лорен
Карло Понті та Софі Лорен
фото з відкритих джерел

Пара приховувала свої стосунки понад п’ять років, однак через 10 років після знайомства оформили шлюб. У сім'ї Софії Лорен та Карла Понті було двоє синів: Карло Понті молодший, диригент, та Едоардо, кінорежисер.

Пізніше акторка зізналася журналістам: «Ніщо навіть отримання «Оскара» не принесло мені такого щастя і задоволення, як материнство. Це головна роль у моєму житті, перед якою все тьмяніє»
Пізніше акторка зізналася журналістам: «Ніщо навіть отримання «Оскара» не принесло мені такого щастя і задоволення, як материнство. Це головна роль у моєму житті, перед якою все тьмяніє»
фото з відкритих джерел

У 60-ті роки розпочалася голлівудська кар’єра та світова слава кінозірки. Вона знімалася з Грегорі Пеком і Полом Ньюманом, Марлоном Брандо та Жаном-Полем Бельмондо, а з Марчелло Мастроянні вони склали один із найкрасивіших дуетів в історії світового кіно. 

У фільмі «Мати і донька» режисера Вітторіо де Сіка створила трагічний портрет матері в розшарпаній війною Італії. Ця роль принесла їй нагороду Каннського кінофестивалю та американський «Оскар». Потім грала в італійських, англійських, американських стрічках. В італійських фільмах вона творила великі ролі, а в американському кіно більш комерційні. Серед улюблених режисерів, з якими вона співпрацювала, відзначає де Сіку, Джорджа К'юкора, Чарлі Чапліна, Етторе Сколу, Ліну Вертмюллер, Алессандро Блазетті.

Легенда кіно Софі Лорен святкує 90-річчя фото 2
фото з відкритих джерел

До слова, наприкінці 1960-х Софі Лорен побувала на Полтавщині, де знімалася у фільмі «Соняшники» – італійсько-радянській мелодрамі 1970 р. режисера Вітторіо де Сіка з Марчелло Мастрояні і Софі Лорен в головних ролях.

Село Чернечий Яр тоді навіть жартома стали називати «Софілоренівка». У фільмі знімалися й місцеві мешканці та полтавці, вони були задіяні у «масовці». Софі Лорен за час зйомок подружилася з багатьма місцевими жителямим, а для них зустріч із акторкою стала знаковою подією в житті.

Софі Лорен в Україні
Софі Лорен в Україні
фото: Х \ History Ukraine

В активі знаменитої італійки чимало нагород Американської кіноакадемії. Свій перший «Оскар» Софі Лорен отримала у 1962 році за головну роль у драмі Вітторіо де Сіка «Дві жінки». 1991 року їй вручили почесний «Оскар» за видатний внесок у розвиток світового кінематографу.

Софія Лорен на 81-й церемонії вручення премії «Оскар» у лютому 2009
Софія Лорен на 81-й церемонії вручення премії «Оскар» у лютому 2009
фото з відкритих джерел

У 71 рік вона стала моделлю легендарного календаря Pirelli. А через 10 років, у 2016-му, знялася в рекламі нових парфумів Dolce & Gabbana. Софі Лорен зізнається, що із задоволенням переглядає фільми зі своєю участю та подобається собі на екрані.

Нагадаємо, у 2022 році акторка зʼявилася на публіці під час відкриття ресторану її власної мережі. На заході зірка виглядала, як завжди, розкішно: на ній був білосніжний костюм брюки, кольє і сережки з безліччю діамантів.

До слова, минулого року у Римі відбулося прощання зі знаменитою італійською актрисою Джиною Лоллобриджідою. За день до похорону на адресу акторки прислала прощального листа Софі Лорен. «Вчора я була надто розбита горем і не могла знайти відповідних слів. Дорога Джино, твоє тіло згасло, але світло твоєї зірки буде вічно сяяти над нами і в наших серцях. Я люблю тебе, Джино!» – наводить слова Софі Лорен іспанська газета El Mundo з посиланням на італійське інформагентство Adnkronos.

Кінодів називали суперницями в акторській професії. Вони конкурували за фільми та ролі. Зовнішньою красою обох захоплювався весь світ.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

фото: сторінкастрічки «Смак свободи» у Facebook
Українська романтична комедія «Смак свободи» з'явиться на Netflix
Знімальна команда на сцені
На українські екрани вийшов горор «Конотопська відьма»: сюжет та цікаві факти
Зірка фільму «Скажене весілля» святкує 45-річчя
Зірка фільму «Скажене весілля» святкує 45-річчя
Завтра, 27 серпня, відзначатимуть сороковини загибелі Ірини Дмитрівни Фаріон, відомої української мовознавиці, політичної та громадської діячки
Спілкувалися майже пів століття: вчителька Ірини Фаріон написала щемливого листа зі спогадами
30 серпня 2024 року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко відзначає свій  70-річний ювілей
Хто привітав диктатора Лукашенка з днем народження? Список країн
На знімальному майданчику новорічної історії «Потяг у 31 грудня»
Експрес «Київ – Львів», набитий зірками, зупинився посеред поля. Що відомо про першу кінопрем’єру 2025 року
Дочка Ірини Фаріон Софія Особа чекає на засідання суду у справі про вбивство її матері
Донька Фаріон розповіла про погрози, які мовознавиця отримувала у останній рік життя
Михайло Поплавський зізнається, що почувається щасливим: займається справою свого життя – Київським національним університетом культури і мистецтв, має чудову родину
Михайло Поплавський уперше відверто розповів про особисте та розкрив секрет успіху
18-річна Дарія Базилевич була студенткою Українського католицького університету
Допомагала вчити українську. У США студенти згадують Дарію Базилевич, яку вбила Росія
Дата публікації новини: