Секс з клієнтками та відсутність медичної освіти. Зіркового психолога звинуватили в шахрайстві

Спартак Суббота змінив своє ім’я у 2014 році. Раніше чоловіка звали Олександр
фото з відкритих джерел

Спартак Суббота – співведучий ютуб-шоу «Подкаст терапія», яке збирає мільйонні перегляди

Чи не найпопулярнішого в Україні психолога Спартака Субботу, відео якого вірусяться в мережі та збирають мільйонні перегляди, звинуватили в шахрайстві. Субботу запрошували на телепрограми, стендапи та виступи в університетах як експерта в сфері психології та психотерапії. Тим часом проект «Свідомі» провів розслідування, яке мало результати, які шокують.

«Спартак (Олександр) Суббота, використовуючи безпрецедентний масштаб брехні, в тому числі в популярних медіа, майже 10 років будував декорації для свого образу, який тепер монетизує», – повідомили журналісти.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Ілля Полудьонний (@poludonnyi)

«Сім місяців я розслідував інфо аферу, яку роками будував Спартак Суббота. Можливо, йдеться про одну із найбільш масштабних і скандальних історій брехні в медіапросторі України. Необачність десятків ЗМІ допомогла Спартаку Субботі створити бутафорський образ і успішно його монетизовувати», – написав на своїй сторінці у Фейсбук автор розслідування Ілля Полудьонний. 

Неабияку популярність Субботі принесла участь у ютуб-шоу «Подкаст терапія». На канал підписані понад півмільйона користувачів. Перегляди програм подеколи доходять до мільйона. В програмах Спартак Суббота представляється лікарем-психіатром, психотерапевтом, кандидатом психологічних наук. Однак, як вияснили в розслідуванні, він не має медичної освіти. Суббота нібито не вчився в жодному медичному вузі, а здобув спеціальність «психологія» у Національному педагогічному університеті Драгоманова, тому не є лікарем-психіатром, хоча довгий час саме так представлявся у ЗМІ та на телебаченні. У розслідуванні стверджується, що Суббота видавав себе за кандидата психологічних наук, коли таким не був.

Суббота має приватну практику. З 2019-го по травень 2021 року вів колонку в «Українській правді», де титрувався як психотерапевт та науковий керівник Інституту когнітивного моделювання. У 2021 році був ведучим психологічного ток-шоу «Не бреши мені» на каналі Live, де у присутності глядачів розбирав події з життя відомих людей. У цьому ток-шоу Субботу представляли як психіатра.

Крім того, у розслідуванні з’ясували, що Суббота втратив членство в Українській асоціації когнітивно-поведінкової терапії з 2020 року. Одна з причин полягала у еротичних стосунках з клієнтками. «Спартак Суббота втратив членство в асоціації в тому числі й через те, що грубо порушував етику, вступаючи у стосунки з клієнтками. Скоріш за все, таких випадків було не менше 4», – заявляє розслідувач Ілля Полудьонний.

Також психолога звинувачують у співпраці з проросійською ОПЗЖ. У розслідуванні повідомляється, що з початку 2019 року Суббота виступав на конференціях, присвячених питанням політики, позиціював себе як політичного психолога, коментував процес виборів тощо. А з вересня 2019 року і до січня 2022-го працював в Інституті когнітивного моделювання, який пов'язують із проросійською ОПЗЖ. Однак уже в січні 2022 року в інтерв'ю на ютуб-каналі «Розмова» заявив, що він «повний ідіот у політиці».

Сам Суббота вже встиг відреагувати на скандал. «Чув ці новини. Не було часу все дивитися. Що можу сказати? Це не перший гейт, з яким я стикаюся. Я це переживу... Я з усім можу змиритися, усе можу з’їсти, окрім образ у сторону своїх близьких людей та глядачів... Якщо людина просто заздрить або комусь щось не подобається, думаю, це її персональна проблема», – відреагував він у соцмережі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: