Дружина посла України в Бразиліїї розповіла, як ледь не померла від вірусу денге

Одужати Світлані Мельник допоміг кокосовий сік
фото: Svitlana Melnyk/Facebook

Вірус денге відомий людству вже більше тисячоліття, однак ліків від збудника цієї хвороби немає

Дружина посла України в Бразилії Андрія Мельника одужує після чотирьох тижнів хвороби денге. Про це Світлана Мельник розповіла на своїй сторінці у Facebook.

«Тропічна лихоманка денге – це випробування! Після чотирьох тижнів хвороби денге нарешті одужую. Точніше більше не підтверджується у крові наявність самого вірусу. Хоча ще потрібний час на остаточне відновлення», – написала вона.

Лихоманка денгевірусна інфекція, що передається людині через укус інфікованих комарів і є поширеною в тропіках. За даними ВООЗ, у більшості людей, які захворіли на лихоманку денге, симптоми не розвиваються, але якщо вони з’являються, то можуть включати високу температуру, головний біль, ломоту в тілі, нудоту і висип. Більшість людей одужують приблизно через тиждень, проте у разі важкої форми людину госпіталізують, адже хвороба може призвести до летального результату

«Слід памʼятати, що у разі захворювання цією тропічною пропасницею не можна в жодному разі вживати ібупрофен. Натомість, в якості жарознижувального та знеболювального засобу бразильські лікарі вам порекомендують застосовувати місцеві аналоги новалгіну (Dipirona). Головними рятувальними ліками під час самої хвороби стає вода, а точніше її кількість: треба випивати не менше 4-5 літрів щодня. Більше того, з них 2-3 л має бути вода з регідроном. І це, повірте, таке собі задоволення», – розповідає дружина посла України в Бразилії.

За її словами, якщо лікування водою не допомагає, то здебільшого різко погіршується стан здоровʼя. Тоді хворих госпіталізують, і в лікарні медики продовжують вливати в організм воду за допомогою крапельниць.

На другий тиждень хвороби Світлані теж довелось провести чотири дні у шпиталі. Причиною стало різке погіршення лабораторних аналізів крові.

«Кожні два-три дні ми мусили їздити на швидку допомогу для того, щоб перевіряти показники крові. До того ж – на фоні тропічної гарячки денге – я ще якось захворіла на ангіну. Тож ще й антибіотики довелося приймати. Підступність вірусу денге криється у тому, що він впливає на ступінь згортання крові, тож є завжди великий ризик внутрішньої кровотечі. А це вже не жарти, це може бути дійсно життєво небезпечним. Тому необхідно постійно контролювати стан крові», – поділилася вона.

Загалом у Бразилії за час безпрецедентної епідемії цьогоріч на денге захворіли понад 3,5 млн. осіб. Один із найпоширеніших проявів вірусу це запалення кісток та суглобів.

«Є один добрий нюанс народної медицини. Прийом води з регідроном можна замінити на свіжий кокосовий сік. Тут цього добра досхочу. Саме він потроху мене й приводив до тями», – зізналася Світлана Мельник.

Вона додала, що імунітет на цей вірус діє лише три місяці, і захищає лише від одного з чотирьох видів денге. Саме тому варто зробити спеціальне щеплення тим, хто перехворів цим вірусом.

Нагадаємо, дружина посла України у Бразилії Андрія Мельника підхопила інфекцію денге і опинилася в лікарні. 

Раніше Світлана Мельник розповіла про цікаві, але не завжди веселі пригоди під час переїзду до нової країни. Вона згадує, що у серпні минулого року попрощалася не лише з літом, а й рідним Києвом, після чого подружжя вирушило в довгу трансатлантичну подорож тривалістю три з половиною дні за маршрутом Київ-Варшава-Лісабон-Бразилія.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: