Отруйні «чудовиська» лякають відпочивальників на курортах Туреччини

На курортах Туреччини зграї небезпечних риб-фугу

Літні температури за +40 на курортах Туреччини призвели до ще однієї проблеми — у водах неподалік популярних курортів  розпочалась навала «отруйних чудовиськ» з Червоного моря, з пляжів Єгипту.  Йдеться про рибу-кулю, вона ж знаменита риба-фугу, яка облаштувалась нині у Середземному морі. Її помічають уже навіть у Стамбулі, а також Ізмірі. Більше того, вона стала зустрічатися повсюдно на всьому узбережжі Егейського та Мармурового морів. Про це пише Mynet.

Нещодавно в турецькому Іскендеруні рибалка-любитель Мюфіт Арслан із своєю родиною з'їв на вечерю рибу-фугу, яку він спіймав напередодні. У результаті всі члени його родини, а це семеро людей, потрапили до лікарні із важким отруєнням.

Отруйні «чудовиська» лякають відпочивальників на курортах Туреччини  фото 1
Риба-фугу відноситься до виду голкобрюхових риб. Всього в світі налічується близько 100 видів голкобрюха, яких можна зустріти в тропічних водах, наприклад, в Тихому океані, Червоному морі, а також в прісноводних водоймах, таких як річка Амазонка.
Фугу – це маленька рибка, зазвичай розміром з долоню. На тілі фугу немає луски, але її шкіра покрита голками-колючками різної довжини (звідси і їх назва). Є у риби фугу ще одна відома особливість: при наближенні небезпеки вона надувається в кулю, збільшуючись в розмірах приблизно втричі. В організмі фугу накопичується дуже небезпечна хімічна речовина тетродотоксин, від якого не існує антидоту. Ця отрута приблизно в 1000 разів більш токсична за ціанід і є нейротоксином – він блокує канали між тілом і мозком, вражаючи нервову систему. Як наслідок, виникає параліч, відмовляють легені і серце, і тварина або людина, що контактувала з отрутою, помирає протягом декількох хвилин.

Про зграї риб фугу влада Анталії попереджала туристів ще влітку 2022 року. Непрохані гості через підвищення температури морської води проробили довгий нехай із Індійського океану через Червоне море в Єгипті до Середземного. Декілька спекотних років поспіль призвели до того, що риби прижилися на курортному узбережжі Туреччини. Тим більше що, як зауважує турецьке видання, через те, що її вилов низько оплачується державою, рибалки менш охоче погоджуються на цю роботу, і як наслідок, популяція риби в морі збільшується.

Отруйні «чудовиська» лякають відпочивальників на курортах Туреччини  фото 2

Тому якщо раніше вважалося, що риби не завдадуть особливої ​​шкоди туристам, тепер турки про всяк випадок публікують попередження. Всі види риби-кулі отруйні, їх не можна вживати в їжу і краще не брати до рук, вони можуть завдати серйозних травм.

Як пише видання, особливо небезпечна плямиста рибу-фугу, яка є видом із науковою назвою Lagocephalus sceleratus, була вперше був помічена у Середземному морі в 2003 році, про що було повідомлено науково, а потім цей вид швидко поширився. Так, на сьогоднішній день він поширився по всьому Середземномор'ю є у Греції, Італії, Хорватії, Іспанії, Алжирі, Єгипті, і він вже присутній в Ізраїлі, Палестині, вздовж узбережжя Сирії та на Кіпрі. 

Читайте також: All inclusive, але дешевше: Туреччина запропонує туристам новий вид відпочинку

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: