На відомому курорті місцеві мешканці тікають від туристів у печери

Греки не задоволені навалою туристів
фото: Аljazeera

Масовий туризм приніс грекам процвітання, але мешканці островів обурені через високу орендну плату та екологічні проблеми 

Грецький острів Санторіні, що нещодавно визнаний одним із наймальовничіших куточів Середземномор’я буквально потерпає від туристів. На маленькому острові створюються масові скупчення людей, що паралізує рух вулицями. І це цілком зрозуміло, адже 15 тис. жителів острова можуть приймати до двох мільйонів відвідувачів на рік. Про це пише  Аljazeera.

Джордж Сарелакос, засновник і президент Aegean Rebreath, організації, що займається захистом морського середовища, розповів: велика кількість відвідувачів також становить зростаючий екологічний ризик для Санторіні, особливо з огляду на відсутність на острові питної води з-під крана.

«Ви можете уявити всі ці тисячі туристів, які перебувають на островах і купують одну-дві пляшки води на день. Ми говоримо про шалену кількість пластику, який потрапляє на дно моря», – сказав він.

Туризм викликає інфляцію, роблячи товари та послуги недоступними для більшості місцевих жителів, незважаючи на вливання коштів у економіку. Ціни на житло зросли настільки, що виштовхують місцевих жителів з ринку нерухомості. Навіть популярний сервіс Airbnb сприяв зростанню цін на житло на Санторіні. 

«600 євро на місяць за невелику квартиру може здатися гарною ціною, але це половина зарплати багатьох місцевих мешканців. Деякі люди прийшли до такого розпачу, що доводиться розбивати намети на пляжі та шукати притулку у печерах», – розповів ще один місцевий мешканець.

Періс Цартас, професор розвитку туризму в Університеті Харокопіо в Афінах вважає, що проблема «надмірного туризму» характерна для низки перенасичених напрямків, таких як Санторіні та Міконос, створюючи проблеми, зокрема, для ключових працівників, таких як лікарі, які часто намагаються знайти житло.

«Орендна плата захмарна. І це, звичайно, пов'язано з надмірним туризмом. Тому вони вважають за краще здавати свої будинки туристам, а не людям, які задіяні у всіх цих дуже життєво важливих сферах», – сказав він.

Нагадаємо, австрійське селище Гальштатт запроваджує квитки для туристів, щоб обмежити їхню кількість. Про це пише The Times. При населенні у 800 жителів Гальштатт у розпал сезону відвідує до 10 тис. туристів на день. Річний потік сягає одного мільйона. Місцеві жителі Гальштату настільки втомилися від туристів, що вони збираються запровадити систему продажу квитків, щоб обмежити кількість відвідувачів. У місцевих групах пишуть, що кількість автомобілів у районі Галльштатта за останнє десятиліття потроїлася. 

Читайте також: Популярне туристичне місто вводить податок для піших мандрівників

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: