Фіни розлютилися на НАТО через казус із Санта-Клаусом

У відео військові НАТО перевіряли документи у фінського Санта Клауса
скріншот з відео на YouTube НАТО

Різвяне відео, опубліковане на You Tube- каналі НАТО, не сподобалось у Фінляндії

Фіни не на жарт розлютилися на НАТО через помилку на адресу фінського Санта Клауса у різдвяному привітанні. Про це пише видання Iltalehti.

Як зазначає видання, на відео військові перевіряють посвідчення водія у Йоулупуккі  – фінського різдвяного персонажа, схожого з Санта Клаусом, де добре видно, що місцем його проживання вказано Північний полюс, хоча у Фінляндії вважається, що він живе у Корватунтурі в Лапландії.

Ця деталь, а також факт перевірки документів у Йоулупуккі, викликали обурення серед фінів, які залишилися незадоволені таким поводженням з їхньою культурою та національним героєм.

Фіни розлютилися на НАТО через казус із Санта-Клаусом фото 1

«У цьому відео поширюється американська пропаганда, що Йоулупуккі живе десь на Північному полюсі... Але ж всі знають, що насправді будинок Йоулупуккі  за Полярним колом у Рованіємі!», – поскаржився фінський капітан Аку Саарелайнен. Президент Фінської асоціації Санта-Клауса каже, що позиція Фінляндії щодо резиденції Санта-Клауса чітка.

Міка Вякевяйнен, який і сам був Санта-Клаусом вже 40 років, зазначає: «Санта Клаус, чи то пак наш Йоулупуккі – універсальний персонаж... Корватунтурі є єдиним справжнім домом для Йоулупуккі. Шведи, навпаки, вважають, що Санта-Клаус живе на півночі Швеції».

Однак він не дуже хоче критикувати НАТО за твердження про Північний полюс і шукає позитивний момент. «Навіть у цій ситуації я вважав би багато в чому добре, щоб фінське походження Діда Мороза було висвітлено та підкреслено», – каже він.

Йоулупуккі (фін. Joulupukki  у дослівному перекладі «Різдвяний козел») – у пізній фінській традиції – різдвяний персонаж, який дарує подарунки дітям на Різдво Христове. Назва походить від традиції одягу в костюм і маску цапа, а також фігурки солом'яного цапа, які супроводжує різдвяні свята у скандинавських країнах. У наші дні Йоулупуккі виглядає як звичний для всіх Санта-Клаус з білою бородою, у червоній шубі та шапці, хоч і зберігає деякі національні особливості. Але ще в ХІХ столітті його зображали в козлячій шкурі і іноді навіть з маленькими ріжками.

Фінський Санта- Клаус, або ж Йоулупуккі
Фінський Санта- Клаус, або ж Йоулупуккі

У Йоулупуккі є дружина – Муорі  Muori або «стара господиня») – уособлення зими. У помічниках у Йоулупуккі служать гноми, які протягом року сидять у «Печерах Відлуння» (Кайкулуолат, Kaikuluolat) і слухають, як поводяться діти у всьому світі, а перед Різдвом розбирають різдвяну пошту, допомагають готувати і упаковувати подарунки.

Читайте також: День Святого Миколая. Як святкує увесь світ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: